Numarul tranzactiilor si achizitiilor (M&A) din sectorul energetic a crescut in 2010 fata de 2009, dar valoarea acestora s-a diminuat pana la 33,4 miliarde de dolari de la 48,8 miliarde de dolari, potrivit unui raport publicat de compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers.
„Se observa revenirea increderii in piata dupa ce problemele de finantare au generat dificultati majore pentru companiile din acest sector in 2008 si 2009. In plus, in 2010 asteptarile cumparatorilor si cele ale vanzatorilor au fost mai realiste, ceea ce a dus la volume mai mari ale tranzactiilor", a declarat Alexandru Lupea (foto), partener PwC in cadrul departamentului de servicii de audit, liderul grupului pentru industria energetica, miniera si de utilitati.

Lupea spune ca se asteapta ca nivelul de incredere sa ramana relativ ridicat si anul acesta, in ciuda incertitudinilor legate de cadrul de reglementare din unele piete

"Si in Romania, volumul tranzactiilor in acest sector a crescut in 2010 si este posibil sa se mentina ridicat si in anii urmatori daca se limpezeste cadrul legislativ si daca se fac imbunatatirile necesare in sistemul de transport al energiei electrice”, potrivit lui Lupea.

Pe plan global, tranzactiile legate de eficienta energetica s-au triplat in volum la peste 3 miliarde de dolari, adica 11% din totalul tranzactiilor din sectorul energiilor regenerabile, depasind chiar ca valoare segmentul de piata cel mai activ din 2009, hidroenergia.

Totusi, remarca specialistii PwC, proiectele de energie solara si cele de energie eoliana reprezinta in continuare grosul tranzactiilor din acest sector.

Piata americana a generat cea mai mare parte a cresterii tranzactiilor din zona eficientei energetice, ceea ce reflecta trei factori: potentialul ridicat de a face economii de energie, impactul crescut al cadrului de reglementare (spre exemplu noul cod american al constructiilor civile care vizeaza reducerea cu 30% a consumului de energie pentru cladirile noi) si cresterea pretului energiei conventionale, in special a hidrocarburilor.

Cresterea tranzactiilor din domeniul eficientei energetice nu este surprinzatoare, indeosebi in America de Nord, pentru ca, in incercarea de a reduce factura energetica si emisiile de gaze cu efect de sera, trebuie sa te orientezi catre zonele care pot genera cele mai rapide rezultate. (...) La noi in tara, economia de energie si eficienta energetica va deveni de mare actualitate odata cu uniformizarea pretului la gaze pe piata interna si a reducerii subventiei la incalzire”, a adaugat Alexandru Lupea.

Alte evolutii semnificative ale pietei au reprezentat intrarile unor companii americane si franceze din sfera energiei nucleare in sectorul energiei solare si eoliene, intrari care fac parte dintr-o miscare mai ampla a companiilor din sectorul nuclear de a patrunde in zona energiilor regenerabile pentru a-si diversifica productia de energie.

„Multe dintre aceste companii producatoare de energie nucleara cauta sa-si diversifice oferta. Reactia fata de accidentul nuclear din Japonia a fost de a-si reanaliza strategia. Desi acest lucru nu va duce la blocarea investitiilor in energia nucleara, ar putea duce pe termen scurt la o implicare si mai mare a producatorilor de energie nucleara in sectorul energiei regenerabile”, a precizat Lupea.

In ciuda volumelor de tranzactionare in crestere, „prima verde” aferenta fuziunilor si achizitiilor din sectorul energiei regenerabile, adica pretul suplimentar pe care sunt dispusi investitorii sa-l plateasca pentru o afacere din acest domeniu, s-a redus, in principal datorita diminuarii asteptarilor de pret ale vanzatorilor, precum si a intarzierii introducerii unor reglementari referitoare la reducerea emisiilor de carbon.

Achizitiile companiilor de utilitati au scazut la o treime din nivelurile anterioare, in parte ca urmare a schimbarilor cadrului de reglementare din Spania, Germania, Italia si Marea Britanie, dar si pentru ca accentul cade acum pe investitiile masive de capital necesare pentru companiile din domeniu.

Cele mai mari tranzactii au fost dominate de listarile pe bursele internationale a unor companii din sector, incluzand tranzactia de 3,4 miliarde de Euro prin care s-a desprins activitatea de energie regenerabila a Enel, precum si de listarile unor companii din China, prin care s-a obtinut capital pentru noi investitii si dezvoltarea pietei.

Revenirea cotatiei petrolului la peste 100 de dolari americani pe baril, precum si reactia fata de tragedia nucleara din Japonia ar trebui sa duca la cresterea evaluarii companiilor active pe segmentul energiilor regenerabile si sa aduca aminte guvernelor ca trecerea la o economie care genereaza mai putine gaze cu efect de sera este importanta nu numai din punct de vedere al impactului asupra mediului, dar si al asigurarii continuitatii aprovizionarii cu energie”, a concluzionat Lupea.

Raportul "Renewable Deals" publicat de PwC, in cifre

- Numarul tranzactiilor in Europa a crescut cu 50%, dar valoarea totala a acestora s-a redus cu mai mult de jumatate, pana la 13 miliarde de dolari americani;
- Numarul tranzactiilor din America de Nord a crescut cu 71%, iar valoarea acestora a crescut cu 43% pana la 12,9 miliarde de dolari;
- Numarul tranzactiilor din America de Sud a crescut cu 111%, iar valoarea acestora s-a dublat pana la 3,3 miliarde de dolari;
- In regiunea Asia Pacific (incluzand Australasia) numarul tranzactiilor s-a dublat, dar valoarea acestora s-a redus la jumatate pana la 3,5 miliarde de dolari.

PwC este o companie multinationala care ofera servicii de audit financiar, consultanta fiscala si consultanta pentru afaceri. Compania are in prezent 161.000 de angajati in 154 de tari, inclusiv Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri