Producatorii internationali de medicamente prezenti pe piata din Romania sustin ca nu stimuleaza in niciun fel medicii sa prescrie anumite medicamente in schimbul unor avantaje, respingand astfel acuzatiile presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta, informeaza Mediafax.
Duta a declarat, vineri, ca exista o "relatie de concubinaj" intre medicii prescriptori si piata farmaceutica, care duce la situatia ca unii dintre doctori sa prescrie anumite medicamente in schimbul unor avantaje cum sunt vacantele exotice in strainatate.

Duta a sustinut ca in piata de profil exista o crestere a consumului de medicamente, coroborat cu plecarea unor medici in concedii in Tanzania finantati de firme de medicamente.

O astfel de practica este interzisa "cu desavarsire" de un cod etic al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

"ARPIM a elaborat inca din anul 2006 un Cod de Etica, aplicabil tuturor celor 28 de membri. Referitor la situatia stimularii prescrierii, Codul Etic al ARPIM interzice cu desavarsire orice forma de stimulare a prescrierii de medicamente, de orice fel", a declarat directorul executiv adjunct al asociatiei, Cristian Lutan.

El arata ca ARPIM a solicitat in repetate randuri adoptarea de catre CNAS si Ministerul Sanatatii a Codului de Etica printr-un act normativ, aplicabil intregului sistem sanitar.

Membrii asociatiei reprezinta aproximativ 70% din piata farmaceutica din Romania, potrivit datelor proprii.

Pe de alta parte, Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) respinge o "culpa colectiva" in astfel de practici si considera necesara tragerea la raspundere a celor care apeleaza la astfel de metode.

"APMGR considera perfect indreptatita preocuparea CNAS de a stopa orice actiune care conduce la folosirea inechitabila a banilor din sanatate. Este datoria autoritatilor sa identifice si sa sanctioneze conform legislatiei in vigoare orice incalcare a acesteia, inclusiv in ce priveste bunele practici in relatia dintre companiile farmaceutice si medici. Pe de alta parte, respingem categoric o culpa colectiva. Tragerea la raspundere a celor care folosesc practici nelegale si necomerciale este imperativ necesara pentru a stopa fenomenul", a declarat presedintele APMGR, Dragos Damian.

Damian a adaugat ca APMGR a cerut in repetate randuri CNAS stoparea scaderii consumului de generice, medicamente mai ieftine decat produsele originale.

De asemenea, in vederea stimularii consumului de medicamente generice, Damian vede posibila introducerea pe piata romaneasca a unei practici din alte tari europene, care acorda stimulente financiare medicului sau farmacistului in vederea cresterii cererii pentru alternativele generice.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri