Masura privind sistemul simplificat de contabilitate a fost inclusa si in proiectul de modificare a Legii Contabilitatii din primavara acestui an.

"Potrivit sistemului simplificat de contabilitate, persoanele care se incadreaza in criteriile de marime prevazute (...), intocmesc situatii financiare anuale compuse din bilant simplificat si cont de profit si pierdere simplificat", se arata in proiectul de ordin.

In cazul persoanelor care opteaza pentru sistemul simplificat, contabilitatea poate fi organizata si condusa in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii.

Tot in domeniul contabilitatii, alt proiect prevede ca firmele inregistrate in Romania, subunitati ale altor entitati din strainatate, vor fi obligate sa depuna raportari contabile la 30 iunie 2011 la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.

Citeste si:

"Intrucat, in functie de necesitatile institutiilor statului, intervin unele cerinte de informatii suplimentare de la o alta perioada la alta, modelul de raportare contabila la 30 iunie se aproba anual prin ordin al ministrului finantelor publice", se arata in proiectul de ordin.

Potrivit Finantelor, indicatorii din raportarile contabile la 30 iunie sunt similari celor din situatiile financiare anuale, deosebirea constand in aceea ca in cazul raportarilor contabile la 30 iunie nu se aplica unele reguli contabile, cum sunt inventarierea obligatorie si evaluarea tuturor elementelor bilantiere, iar nivelul de detaliere al informatiilor este mai redus.