Dupa 13 ani in cadrul Angst, unul dintre cei mai importanti producatori de mezeluri din Romania, Stefan Padure a pus punct si porneste pe drumul antreprenoriatului. A ales un domeniu familiar, in care a mai activat in urma cu cinci ani. Fostul vicepresedinte al Angst vorbeste intr-un interviu acordat wall-street.ro despre ce planuri are in calitate de antreprenor pe piata serviciilor de curatenie.
Stefan Padure a ocupat functia de vicrepresedinte al companiei Angst timp de aproximativ opt ani. A detinut diferite pozitii in cadrul departamentelor financiar-contabil, comercial, control costuri, importuri, new business, vanzari-marketing.

“Eu nu analizasem retragerea din Angst, ci din tara, atunci cand in urma cu doi ani am realizat ca altele sunt prioritatile si valorile in viata. Plecam dimineata la ora 7.00, abia ne salutam copii, care poate atunci dorm, ne intoarcem acasa in jur de ora 21.00, cand, din nou, copiii dorm. Ne-am gandit insa si la faptul ca nici in afara tarii lucrurile nu sunt roz, muncesti si acolo de dimineata pana seara, este departe de cunoscuti, incepi practic totul de la zero”, explica Stefan Padure.

In urma cu aproape o luna se gandea sa intre in concediu, iar din toamna se va gandi la ce va face. Insa, intre timp, documentandu-se pe zona accesarii de fonduri europene, a descoperit o facilitate noua – masura 312 “Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi” care se incadreaza in Axa III – “Imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale– si a decis sa aplice. Timp de doua saptamani si-a pregatit intens proiectul, l-a depus si a fost aprobat.

A ales un domeniu familiar – piata serviciilor de curatenie – in care a mai activat in urma cu cinci ani, alaturi de alti trei asociati. Dupa prima luna de functionare, firma avea deja 60 de angajati, iar printre clienti se numarau lantul de supermarketuri G’market, producatorul de ambalaje Can Pack, cabinete stomatologice sau scari de bloc. In schimb, nu avea suficient timp pentru a se ocupa in mod constant de afacere, astfel inca a urmat inevitabil exitul.

“Pentru a pregati proiectul am beneficiat de ajutorul unui prieten consultant. Timp de doua saptamani am dormit cate doua ore pe noapte. Stiam insa de ce am nevoie pentru a demara un start-up. Aveam si o carte despre cum sa iti pornesti o afacere in domeniul curateniei, pe care am achizitionat-o din Statele Unite ale Americii cu 200-300 de dolari si care cuprindea toate detaliile”, spune Padure.

Firma de curatenie pentru care a accesat finantare in valoare de 80.000 de euro se numeste Smart Scop Management, sediul fiind in Mogosoaia, in propria locuinta. Investitia proprie se ridica la aproximativ 20.000 de euro. Fondatorul afacerii estimeaza ca va amortiza investitia in aproximativ un an si jumatate.

Suma obtinuta va fi utilizata pentru achizitia de utilaje profesionale de intretinere, materialele si substantele necesare. Pentru inceput echipa va fi formata din 4 angajati, urmand sa creasca treptat pana la un numar de zece angajati.

“Vreau sa mentin un nivel controlabil al afacerii, ma voi implica direct, voi merge impreuna cu angajatii in piata”, afirma Stefan Padure.

In opinia sa, preturile practicate in prezent pe piata serviciilor de curatenie se situeaza la un nivel “infernal”.

“In piata se practica preturi de 3 si 5 lei pe metrul patrat. In principiu, am prevazut costuri de 0,8-0,9 lei/mp. Pe zona de birouri nici nu trebuie sa vin cu argumente. Ai femeia de serviciu careia ii platesti salariul lunar, ai costuri cu detergentii pe care nu le poti controla foarte bine. In cele din urma femeia de serviciu ajunge sa fie cel mai important om din firma. In plus, am foarte multe cunostinte care au afaceri, case, iar promovarea prin viu grai poate functiona foarte bine atunci cand esti serios si ai servicii de calitate. Sunt foarte multe firme de curatenie, insa trebuie sa fii acolo si sa ai idei, sa oferi un serviciu complet”, crede Stefan Padure.

Acesta estimeaza atingerea unui portofoliu de aproximativ 20 de clienti, majoritatea pe segmentul rezidential.

Serviciile Smart Scop Management vor acoperi in special zonele Pipera, Mogosoaia, Chitila, Corbeanca si Baneasa.

Planurile de afaceri ale fostului vicepresedinte Angst nu se opresc insa aici, acesta analizand accesarea de fonduri europene si pentru alte proiecte – o plantatie de nuci, energie eoliana, un sistem de hangare pentru adapostirea barcilor de agrement de pe litoralul romanesc. “Acestea sunt doar o parte dintre ideile la care ma gandesc. Este un an bun pentru antreprenoriat. Cui ii place riscul face o schimbare. Ca sfat de viata pentru antreprenori – sa faca ceea ce cred pentru a se simti bine cu ei insisi. Si fara compromisuri”, conchide Stefan Padure.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri