Din ce in ce mai putine investitii straine in Romania reusesc sa atraga politicieni straini, ministri, secretari de stat si investitori, intr-un singur loc. Cea mai mare investitie bulgareasca de tip greenfield in Romania, fabrica Monbat Recycling, a reusit aceasta performanta. Evenimentul de inaugurare a fabricii de reciclare baterii nu a fost insa lipsit de incidente amuzante.
Fabrica Monbat Recycling, parte a grupului bulgar Prista Oil, a fost inaugurata pe 9 iunie, gazdele fiind proprietarii grupului Prista Oil, fratii Plamen si Atanas Bobokov, printre invitatii oficiali numarandu-se premierul bulgar Boyko Borisov si omologul sau roman, Emil Boc.

Evenimentul a avut loc pe soseaua de centura a Bucurestiului, unde compania Prista Oil a achizitionat in 2007 terenul pe care se inalta in prezent fabrica. Investitia necesara construirii – peste 13 milioane euro, cea mai mare investitie de tip greenfield realizata de bulgari pe teritoriul romanesc, dupa cum a tinut sa sublinieze Plamen Bobokov in discursul oficial dinaintea traditionalei taieri de panglica si a vizitei in fabrica.



Domeniul principal de activitate al fabricii este reciclarea bateriilor pe baza de acid si plumb. Fabrica este compusa dintr-o instalatie de neutralizare a acidului si un departament metalurgic. Tehnologia folosita la Monbat Recycling provine din Italia, Franta si Austria, iar o mare parte din instalatiile existente au fost fabricate in unitati de productie din Romania si Bulgaria.

Capacitatea instalatiei de colectare a acidului din baterii este de 40.000 de tone pe an, iar capacitatea departamentului metalurgic este de 22.000 de tone de plumb pe an. In cadrul fabricii sunt angajati in prezent circa 70 de oameni, toti romani. „Este foarte posibil ca pana in 2012 sa mai angajam inca treizeci, sa ajungem la o suta”, spune, increzator, Plamen Bobokov.

El estimeaza ca fabrica va genera in primul an de activitate venituri de 70 milioane de dolari.

Nu ne vom opri cu investitiile aici. Speram ca in viitorul mediu sa putem sa deschidem in Romania o rafinarie, insa inca nu pot oferi amanunte. Investitia va fi similara cu aceasta”, spune el, pentru wall-street.ro, spunand ca este interesat sa se extinda in Romania intrucat piata locala este de doua ori si jumatate mai mare decat cea din Bulgaria.

Prista Oil este cunoscuta pe piata locala mai ales ca unul dintre principalii producatori de lubrifianti, segment pe care acopera o cota de piata de circa 17%, conform lui Plamen Bobokov. „Am reusit sa ne mentinem nivelul de productie si vanzare in Romania desi piata a scazut anul trecut cu circa 35%. Am castigat deci cota de piata si am crescut de la 13-14% cat aveam in 2009 la circa 17% in 2010”, spune el.

Piata lubrefiantilor a fost in 2010 in Romania de circa 85.000 de tone, conform oficialilor companiei.

Inaugurare de 13 milioane de euro: "Mai bine aduceam translator de la fabrica"

Pe un soare arzator, urmat de o furtuna venita, la propriu, din senin, cei doi prim-ministri precum si fratii Plamen au tinut fiecare cate un discurs de cateva minute.

Translatorul nu a facut insa fata (vezi video), nereusind, pana la finalul cuvantarilor, sa invete sa pronunte corect numele companiei in ciuda stradaniei unuia dintre fratii Plamen. „Monbact, Monbad, Monbac” a fost tot ceea ce a reusit sa traduca, in rasetele neretinute ale presei, dar si a unor oficiali si demnitari prezenti la eveniment.

„Daca stiam ca o sa fie asa, mai bine aduceam translatorul de la fabrica, avem si noi unul aici!”, a comentat, dupa eveniment, Razvan Dusceag, directorul executiv al Monbat Recycling SRL si persoana care va raspunde, in mod direct, de performantele fabricii locale.




La ora vizitei in fabrica deja se lucra (vezi video), cativa muncitori producand primele „filoane de plumb”, produse ce urmeaza a fi exportate in diferite tari dar si folosite pe plan local pentru producerea de noi baterii.



Vezi galeria foto pentru mai multe poze de la eveniment si din fabrica, precum si videoclipurile wall-street.ro.

Prista Oil Group este un holding ce are sediul in Bulgaria si are activitati concentrate in doua zone distincte – baterii (Monbat AD, listat la Bursa de Valori din Sofia) si lubrifiant, dezvoltat de Prista Oil Holding EAD. In ultimii 14 ani, compania si-a dezvoltat relatii de afaceri cu parteneri din peste 20 de tari din Europa de Est, Orientul Mijlociu si Africa de Nord. Cota de piata a companiei variaza, in functie de regiuni, de la 5% la 55%.

Cifra de afaceri a Monbat AD a fost in anul 2010 de peste 80 milioane de euro, in care mai mult de 70% au insemnat exporturi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri