Infrastructura locala ocupa locul intai intr-un top al celor mai importante provocari pe care le va avea infruntat Daniel Bach, noul CEO al producatorului de materiale de constructii Holcim Romania, pentru urmatorii 2-3 ani, din cauza influentei directe asupra vanzarilor de ciment.
“Infrastructura este ceea ce tine in loc dezvoltarea Romaniei. Cand infrastructura se va dezvolta, atunci si investitorii straini vor veni in numar mare in Romania. De asemenea, toate lucrarile de infrastructura sunt legate in mod direct de consumul de ciment, asa ca nivelul de dezvoltarea a infrastructurii influenteaza si vanzarile de ciment”, a spus Daniel Bach, in cadrul primei intalniri pe care a avut-o cu presa autohtona de la preluarea mandatului de CEO al subsidiarei locale a grupului elvetian Holcim.

El l-a inlocuit de la inceputul lui aprilie pe Markus Wirth, care va ramane, cel putin pana la sfarsitului anului, presedintele Consiliului de Administratie (CA) al Holcim Romania. Totodata, Wirth este si presedintele CA in cadrul Consiliului Investitorilor Straini (CIS), asociatie care grupeaza aproape 130 dintre cei mai importanti investitori privati din Romania.

Noul sef al Holcim Romania s-a alaturat grupului elvetian in 1994, ca inginer de proiect, iar intre 2001 si 2011 a avut misiuni diverse misiuni de conducere in Asia.

“Nu am avut niciun soc important de la venirea mea in Romania si nici nu pot spune ca m-a suprins, pentru ca stiam destul de multe lucrari despre aceasta tara. De prima oara m-am simtit bine si in Bucuresti si sunt fericit ca m-am intors intr-un oras european, dupa ce multa vreme am lucrat in Asia, unde exista o cultura diferita”, a precizat Bach, care a mentionat ca singurele lucruri neplacute din Bucuresti sunt cainii vagabonzi si aglomeratia de la metrou.

El spera ca, sub conducerea sa, vanzarile de ciment ale grupului de pe piata locala sa se pastreze la un nivel similar celui de anul trecut.

“Scenariul de baza in ceea ce priveste vanzarile prevede o stagnare la nivelul de anul trecut, insa valoarea lor va depinde de volum, de costul productiei si de pret. Iar costul productiei este influentat de pretul energiei si de cel al carbunelui. Cel mai rau scenariu pentru noi ar fi o scadere cu 5% a vanzarilor. Sezonul pentru productia de ciment este inca la inceput, avand in vedere ca primele luni ale anului au fost influentate de iarna”, a subliniat Bach.

Urmatoarele provocari pe care le va avea Bach in urmatorii 2-3 ani, dupa infrastructura, vor fi determinate de evolutia constructiilor de proiecte rezidentiale si non-rezidentiale.

Pe segmentul de infrastructura, grupul elvetian a livrat circa 10% din necesarul de ciment pentru pasajul Basarab, care a fost inaugurat sambata, cu o intarziere de aproape doi ani si jumatate si cu un cost de peste 200 de milioane de euro, in conditiile in care contractul initial de constructie era de 110 milioane de euro.

In ultimii ani, Holcim a livrat materiale de constructii pentru mai multe proiecte majore de infrastructura, printre care se numara Austostrada A2 Bucuresti-Constanta, Autostrada Transilvania, Autostrada Timisoara-Arad sau centurile Arad, Constanta, Ploesti si Iasi.

Holcim Romania a inregistrat o cifra de afaceri de 822 de milioane de lei (195,2 mil. euro) anul trecut, in scadere cu 21,2% fata de 2009.

Grupul Holcim opereaza in 70 de tari si detine in Romania doua fabrici de ciment, la Alesd si Campulung, o statie de macinare la Turda, 19 statii ecologice de preparare a betoanelor, cinci statii de agregare si un terminal de ciment in Bucuresti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri