Romania este prezenta cu 33 de companii in topul celor mai mari 500 din Europa Centrala dupa cifra de afaceri de anul trecut, ocupand locul cinci intre statele din regiune, potrivit unui studiu pregatit de Deloitte.
Totodata, in doua topuri separate ale celor mai mari 50 de banci si companii de asigurari din regiune, Romania se regaseste cu 4, respectiv 5 prezente.

Rezultatele studiului vor fi anuntate in septembrie.

In 2009, Romania era prezenta cu 32 de companii in topul celor mai mari 500 din regiune, cea mai bine plasata fiind Petrom, pe locul 25. Din clasamentele pe sectoare economice reiesea ca Automobile Dacia, parte a grupului Renault, era al cincilea constructor auto din Europa Centrala.

Dupa trei ani de crestere sustinuta, cifra de afaceri totala a celor mai mari 500 de companii din regiune a scazut in 2009 cu 21%, de la 665,72 miliarde euro la 525,6 miliarde euro.

"Este prematur sa estimam o revenire solida a intregii regiuni, rezultatele depinzand in mare parte de starea fiecarei industrii in parte. Anul 2010 a fost un an cu plusuri si minusuri pentru companiile romanesti. Majoritatea au continuat sa se restructureze, urmarind, in acelasi timp, obiective de crestere. Consumul intern a scazut, fiind compensat in anumite industrii de exporturi. O parte dintre companii si-au accelerat expansiunea, cum au fost cazuri in industria de consum; altele si-au continuat investitiile - industria prelucratoare sau cea a energiei si resurselor", a declarat presedintele Deloitte Romania, George Mucibabici.

Ierarhia celor mai mari companii din Romania este in continuare dominata de industria energiei si resurselor (13 reprezentante in top 500 in 2010), fiind urmata de industria bunurilor de consum si transporturi (10), industria prelucratoare (4) si telecomunicatii (5). Un distribuitor de medicamente a intrat in clasament anul trecut, marcand o premiera pentru aceasta industrie, noteaza Deloitte in comunicat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri