Compania farmaceutica ungara Gedeon Richter vizeaza pentru 2011 afaceri in crestere cu 5% in Romania, la aproximativ 144 milioane de euro, insa estimeaza o agravare a problemelor pe segmentul de distributiei, pe fondul termenelor mari de achitare a facturilor pentru medicamentele compensate.
"Estimam o crestere de 5% a afacerilor, cred ca este o estimare realista. (…) Vanzarile din farmacii sunt stabile, insa ne asteptam la scaderi pe partea de distributie, din cauza intarzierii platilor", a declarat directorul general al grupului ungar, Erik Bogsch, citat de Mediafax.

In 2010, potrivit unui raport al companiei, Gedeon a inregistrat in Romania vanzari in valoare de 137,3 milioane de euro.

Astfel, Romania a generat anul trecut 14% din vanzarile totale ale grupului Gedeon Richter, clasandu-se pe locul al doilea, dupa Rusia (26%). Vanzarile din Ungaria au reprezentat 12%.

Gedeon detine in Romania o fabrica de medicamente la Targu-Mures, distribuitorul Pharmapharm si o retea formata din 119 farmacii.

"Pozitia noastra pe piata locala se imbunatateste, suntem pe primul loc in Romania pe segmentul de contraceptive orale si de asemenea ocupam pozitii puternice pe alte arii ginecologice, precum si pe produse cardiovasculare", a aratat Bogsch.

El a adaugat ca in acest an Gedeon Richter va investi 5-10 milioane de euro in extinderea capacitatii unitatii de productie din Targu-Mures.

"Extindem unitatea din Targu-Mures, dar nu avem in plan achizitii si nici nu ne gandim sa deschidem alte fabrici in Romania. In mod normal, in fiecare an alocam intre 5 si 10 milioane de euro pentru extinderea si updatarea unitatii, iar planul pentru acest an este similar", a precizat seful Gedeon Richter.

Potrivit lui Bogsch, aproximativ 25% din productia din Romania este exportata, iar acest procent ar putea creste la 30% in urmatoarea perioada. De asemenea, el a afirmat ca Gedeon a relocat o serie de produse din portofoliul grupului la fabrica din Romania.

Legat de piata locala, reprezentantul companiei ungare a apreciat ca ar putea creste in urmatorul an cu 5-10%, spre deosebire de piata ungara care va stagna.

"Piata din Romania va creste. Din fericire, cred ca situatia se va imbunatati in Romania probabil pana anul viitor si cred in mod realist ca va creste cu 5-10%. In Ungaria nu va creste nici in urmatorii doi ani", a mai spus Bogsch.

Piata farmaceutica romaneasca a avansat anul trecut cu 18,7%, la 9,62 miliarde de lei, potrivit companiei de cercetare si studii de piata Cegedim.

Cu toate acestea, el a precizat ca in Ungaria plata medicamentelor compensate de catre sistemul public de sanatate se realizeaza in 15 zile, aceasta fiind una dintre diferentele majore comparativ cu Romania, unde termenele ajung la un an de zile.

"La fel ca toate companiile, ne confruntam in Romania cu problema platii medicamentelor, care are o intarziere de pana la un an de zile, iar acest lucru pune multa presiune asupra cash-flow-lui companiei", a afirmat Bogsch.

Grupul ungar Gedeon Richter, cu peste 10.200 de angajati, a inregistrat anul trecut vanzari totale in valoare de 998,2 milioane de euro.

Principalele arii terapeutice din portofoliul companiei sunt ginecologie, cardiovascular si sistem nervos central.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri