Comertul ilegal cu tigarete a intrat pe un trend descendent - in ianuarie 2011 se situa la 22,5% din piata, iar in martie 2011 scazuse la sub 15%.

Prin O.U.G. nr. 54/2010, pe teritoriul Romaniei este incriminata ca infractiune detinerea in afara antrepozitului fiscal sau comercializarea a peste 10.000 tigarete nemarcate sau marcate necorespunzator (de contrabanda). Fapta se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 4 ani, iar amenzile contraventionale au crescut pana la 100.000 lei.

Un punct procentual recuperat de piata legala din contrabanda reprezinta incasari la bugetul de stat de circa 30 milioane de euro.

Citeste si:

“Pentru industria tutunului, scaderea pietei negre inseamna revigorarea volumelor de vanzari legale. Acesta este un aspect pozitiv, mai ales in actualul context in care companiile producatoare de tigarete se confrunta cu reglementari din ce in mai dure”, a declarat Gilda Lazar, director corporate affairs&communications JTI Romania.

La randul sau, Adrian Popa, director corporate&regulatory affairs BAT Romania, sustine ca, pentru a mentine contrabanda pe actualul trend descrescator, este nevoie de clarificarea situatiei la frontiera interna cu Ungaria si Bulgaria, unde nu mai exista puncte de control vamal.

Industria tutunului este unul din cei mai mari contribuabili la bugetul de stat. In 2010, JTI Romania, BAT Romania si Philip Morris au contribuit la bugetul general consolidat cu circa 2,5 miliarde de euro, reprezentand accize, TVA si alte taxe si impozite.