Concluziile sunt surprinse in primul studiu realizat de Deloitte la nivelul directorilor financiari din regiune, pe un esantion de 138 de respondenti din Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia.

Raportul releva ca directorii financiari nu vor sa pericliteze in niciun fel redresarea prin care trec companiile si economiile lor de ceva timp, in opinia consultantilor Deloitte.

„Chiar daca o serie de indicatori economici indica posibila iesire din criza economica, ea persista in strategiile directorilor financiari. Rezultatele indica o crestere a optimismului in privinta perspectivelor economice si financiare, precum si accelerarea dinamismului pe piata locala. Este evident, insa, ca la unison cu sentimentul din regiune, criza care a lovit lumea acum trei ani este inca proaspat in mintea lor”, afirma Pieter Wessel (foto), Partener Taxe, Deloitte Romania.

Aproape jumatate dintre participantii la studiu spun ca isi vor concentra atentia cu precadere asupra cresterii veniturilor din pietele existente in 2011, in timp ce 17% se vor axa pe noi piete. In acelasi timp, 62% dintre respondenti considera ca piata locala reprezinta principala sursa de crestere a veniturilor, urmata de regiunea central-europeana (16%) si de Marea Britanie si zona euro (14%).

Citeste si:

O alta tema majora in randul directorilor financiari este scaderea costurilor; 95% dintre cei chestionati considera acest obiectiv drept o prioritate majora (54%) sau importanta (41%) in urmatoarele 12 luni.

„Directorii financiari raman concentrati pe reducerea costurilor si controlul datoriilor. Aversiunea fata de risc se mentine la un nivel ridicat (70% dintre respondenti) si noi aliante sunt anticipate pe piata, 70% dintre respondenti preconizand un nou val de fuziuni si achizitii in Romania, in urmatoarele 12 luni”, adauga Pieter Wessel.

Chiar daca 80% dintre respondenti mizeaza pe imbunatatirea nivelului serviciului datoriei in urmatoarele 12 luni si nimeni nu a dat un raspuns negativ la aceasta intrebare, 60% dintre respondenti considera in continuare ca mediul actual este marcat de o incertitudine economica si financiara peste nivelul normal, ridicat sau foarte ridicat.