Producatorul de lactate elen Olympus, prezent pe piata romaneasca din 1999, a finalizat o investitie de 55 mil. euro intr-o fabrica din judetul Brasov, 60 de noi locuri de munca fiind create. Dimitrios Sarantis, presedintele Olympus, a declarat pentru wall-street.ro ca proiectul fusese aprobat inca din anul 2006 intrucat compania pe care o conduce nu putea rata ocazia de a se extinde in Romania - "o Champions League a procesatorilor europeni de lactate".
Cu cinci unitati de productie in Grecia, Bulgaria si Romania, Olympus este prezent pe plan local din 1999, printr-o fabrica de procesare a laptelui in Baraolt Covasna. In urma investitiei de la Halchiu (Brasov), unitatea din Baraolt a fost inchisa, iar angajatii au fost transferati in noua fabrica.

In prezent, in fabrica de la Halchiu lucreaza 60 de angajati, urmand ca pana in 2012 numarul acestora sa creasca pana la 120.

Dimitrios Sarantis declara ca pe lista scurta a tarilor pe care grupul le-a luat in considerare pentru aceasta investitie a fost doar Romania, o piata cu un potential ridicat, o “Champions League” a procesatorilor europeni de lapte. “Decizia a fost luata inca din 2006 si am inceput constructia fabricii in 2009. E o piata interesanta – sunt procesatori importanti, nemti, olandezi. Noua ne plac provocarile si vrem sa fim aici”, spune Sarantis.

Daca in prima faza planul investitional a presupus un buget de 30-35 mil. euro, anul trecut acesta a fost suplimentat, diferenta reprezentand-o infiintarea unei linii de productie telemea. Investitia a fost sustinuta integral de fonduri proprii si urmeaza sa fie amortizata in urmatorii 15 ani, conform estimarilor reprezentantilor companiei.

Fabrica din Brasov, care ocupa o suprafata de 25.000 de mp din cei 150.000 mp achizitionati, are o capacitate de receptie a laptelui de pana la 40.000 de litri pe ora si trei linii de productie: iaurt (120 tone/zi), telemea (100 tone/zi) si lapte (PET: 16.000 litri/ora, ambalaj Tetrapak: 10.500 litri/ora).

Oficialii companiei estimeaza ca fabrica din Halchiu va atinge capacitatea maxima in urmatorii trei ani.

Potrivit acestora, aproximativ 60% din productia fabricii va fi destinata pietelor externe. Activitatea de export va incepe in 2012, primele piete vizate fiind Germania si Statele Unite ale Americii.

Materia prima folosita in unitatea de productie este integral romaneasca. Olympus colecteaza laptele de la 500 de fermieri romani din Banat si Transilvania. Compania a investit in ultimii ani peste 3 mil. euro in aceste parteneriate.

Iaurturile produse sub brandul Olympus in fabrica din Brasov sunt prezente momentan doar in lanturile de supermarketuri, compania beneficiind de o retea proprie de distributie.

Unitatea de productie va genera pana in 2012 afaceri de 30 mil. euro, oficialii companiei estimand un ritm anual de crestere a cifrei de afaceri de 15 mil. euro, pana in momentul atingerii nivelului de 70 mil. euro.

Olympus Romania a afisat anul trecut afaceri de 20 mil. euro si un profit de aproximativ 48.000 euro. Pentru acest an compania preconizeaza afaceri de 24-25 mil. euro.

In perioada 1999-2011, investitiile totale ale grupului in Romania vor atinge 70 de milioane de euro.

Cum se vede criza din Grecia?

Dimitrios Sarantis afirma ca situatia dificila cu care se confrunta in prezent Grecia nu a afectat industria alimentara si nici afacerile grupului pe care il conduce.

“Criza economica din Grecia este o criza a sistemului bugetar, sistemul privat este oarecum protejat. La fel ca si in cazul Romaniei, sectoarul cel mai afectat este cel al constructiilor, apoi oamenii nu mai ies la fel de des in oras, nu isi mai cumpara masini noi sau nu mai pleaca in vacante. In Grecia sunt 3 milioane de emigranti care au muncit, in conditiile in care grecii nu prea au mai vrut sa munceasca. Acum este momentul pentru toti sa se reapuce de munca, sa ia sapa in mana. Avem 700.000 de someri si 3 mil. de emigranti. Se va deschide piata privata”, explica Sarantis, care subliniaza ca situatia se va detensiona si lucrurile vor reintra in normal.

Grupul Tyras, din care face parte si Olympus, este detinut de o familie aflata la a treia generatie in producerea lactatelor si are sediul in
Trikala, Grecia. Compania deruleaza operatiuni in 34 de tari, inclusiv in piete precum SUA, Germania si Italia.

In 2010, grupul a inregistrat venituri totale de 216 mil. euro si EBITDA de 38 de mil. euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri