Compania GreenWEEE International, controlata de grupul Romcarbon si investitori taiwanezi, a deschis la Buzau printr-o investitie de 1 milion de euro, singura fabrica de reciclare a deseurilor de echipamente de iluminat uzate din Romania, cu o capacitate de 3.600 tone pe an.
Investitia de 1 milion de euro se alatura altor investitii realizate de GreenWEEE in domeniul reciclarii de deseurilor in Romania si inchide astfel cercul celor 10 tipuri de deseuri din echipamente electrice si electronice (DEEE) mentionate in legislatie care pot fi reciclate. Investitia totala realizata de GreenWEEE la Buzau se ridica la 40 milioane euro.

Ca urmare, in afara de Greenlamp Reciclare au fost dezvoltate la Buzau si alte trei unitati in domeniul reciclarii, Greenweee International - reciclator integrat de DEEE-uri, Greentech - unitate de reciclare de PET-uri si a recipientilor din plastic si Greenfiber cu activitate in productia de fibre sintetice poliesterice din fulgi de PET.

In urma cu doi ani, pentru GreenWEEE International, investitorii taiwanezi au alocat 10 milioane de euro, dezvoltand cea mai mare fabrica de reciclare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) atat din Romania cat si din regiune. Fabrica are o capacitate de procesare de peste 50.000 de tone de DEEE-uri anual, iar reprezentantii conducerii spera sa amortizeze totul, precum si in cazul Greenlamp, in doar cinci ani.

In conditiile in care gradul de colectare din Romania aa DEEE-urilor este unul redus (in ultimii 3 ani doar 65 de mii de tone au reciclate, desi Romania are obligatia de colecta si recicla 4kg per locuitor, adica 84. de mii de tone pe an), investitorii se vor orienta si pe pietele din regiune.

Valorificarea DEEE-urilor si dupa utilizare

Producatorii si importatorii de echipamente electrice si electronice din Uniunea Europeana sunt obligati sa tina o evidenta a cantitatilor de produse pe care le vand si a deseurilor de acest gen pe care le genereaza pe piata, avand responsabilitati de colectare si valorificare a DEEE-urilor. In plus, distribuitorii sunt obligati sa asigure un schimbul produselor electrocasnice vechi cu cele noi. Atunci cand livreaza la domiciliu un anumit produs, acestia sunt obligati sa preia bunul vechi.

„Doar 10% din echipamentele de iluminat uzate ajung sa fie colectate si reciclate. E un procent foarte mic daca tinem cont ca vorbim de deseuri periculoase, care contin mercur si afecteaza mediul inconjurator", a declarat Marius Costache (foto), director general Greenlamp.

Pentru piata interna, organizatii colective, precum CCR, Recolamp, RoRec au preluat obligatia producatorilor de DEEE-uri de a recicla. Materialele de iluminat astfel colectate ajung Greenlamp. Potrivit reprezentantilor fabricii, tehnologia utilizata permite tratarea tuturor deseurilor provenite din echipamente de iluminat uzate si in acelasi timp recuperarea mercurului provenit din pudra fluorescenta colectata din lampile fluorescente, din becurile cu vapori de mercur si din lampile cu descarcare de intensitate inalta (HID).

Gradul de colectare ramane redus


In Romania, colectarea anuala a deseurilor de iluminat este de 10% (700 mii de bucati - 140 de tone) din produsele vandute (7-8 milioane de tuburi) si cum cantitatea de mercur pe echipament de iluminat este de 0,3-0,5 miligrame, cantitatea totala anuala colectata in fabrica de la Buzau nu va depasi 10 kilograme, in conditiile functionarii la capacitatea maxima de 3.600 de tone, material de reciclare. Dintre producatorii de deseuri de sursa de lumina doar 7% recicleaza.

Sticla este rezultata din reciclare este refolosita la fabricarea echipamentelor noi de iluminat, iar materialele neferoase rezultate ajung materii prime secundare.

In randul consumatorilor, becurile economice castiga din ce in ce mai mult teren, fiind promovate, dar si impuse prin legislatia europeana. Astfel, becurile incandescente vor fi scoase treptat din uz in urmatorii ani, in favoarea celor economice - CFL (compact fluorescent lamp), fluorescente si LED (light-emitting diode). Energia consumata de un bec clasic cu incandescenta este emisa si se risipeste in proportie de 80-90% prin caldura si doar in proportie de 10% este folosita pentru producerea luminii.

Greenlamp Reciclare este autorizata pentru colectarea, transportul si tratarea urmatoarelor tipuri de deseuri de echipamente electrice si electronice, definite conform HG nr. 1037/2010 anexele 1A si 1B, din catelgoria 5 „Echipamente de iluminat”: - aparate de iluminat pentru lampi fluorescente, cu exceptia aparatelor casnice de iluminat, - lampi fluorescente drepte, - lampi fluorescente compacte, - lampi cu descarcare in gaze de inalta intensitate, inclusiv lampi cu vapori de sodiu la inalta presiune si lampi cu halogen metalice, - lampi cu vapori de sodiu la joasa presiune, alte materiale de iluminat sau echipamente de difuzat ori controlat lumina, cu exceptia becurilor cu filament.

Potrivit celor mai recente raportari, firma cu actionariat taiwanez Living Plastic Industry detine un pachet de titluri reprezentand 32,52% din capitalul social al Romcarbon, alaturi de Unitai International Corporation, cu 20,6%, si fondul de investitii Eastern Eagle Fund, cu 19,88%. Greenlamp Reciclare estecontrolata de un numar de cinci persoane fizice de origine taiwaneza in calitate de asociati si compania Winpack Industry (17,5%).



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri