Evaluata la 20 miliarde de euro, industria bunurilor de larg consum a experimentat in cei trei ani de criza financiara o scadere abrupta a puterii de cumparare a romanilor, care s-a reflectat imediat si in profiturile principalelor companii de profil. Nota de plata: 12 fabrici inchise si peste 1.000 de angajati disponibilizati, potrivit calculelor realizate de wall-street.ro. Anuntul Caroli Foods arata insa ca restructurarile afacerilor sunt departe de a se fi incheiat.
Dupa aproape un an de la unul dintre cele mai suprinzatoare "mariaje" din industria mezelurilor, Caroli Foods, companie rezultata din fuziunea Campofrio si Caroli Foods Group, a anuntat inchiderea fabricii de la Tulcea, 170 de angajati fiind afectati de aceasta decizie. Intreaga activitate va fi concentrata la unitatea din Pitesti. In momentul fuziunii, grupul avea 1.300 de angajati, dintre care majoritatea cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani.

De asemenea, gigantul francez Lactalis, care a intrat pe piata romaneasca in urma achizitie LaDorna, a decis sa reloce productia de branza Cottage din fabrica din judetul Suceava in Polonia.

"Segmentul de branza Cottage, acesta este unul de nisa pe piata locala, comparativ cu piata din Polonia, ceea ce a determinat compania sa mute echipamentele de productie de branza Cottage in Polonia, unde exista o cerere mai mare pentru acest produs. Reteta produsului ramane aceeasi, cu atat mai mult cu cat echipa care implementeaza reteta in Polonia cuprinde membrii ai echipei de productie din Romania", declara Dorel Radu, director general Lactalis Romania.

Grupul detine pe plan local 800 de angajati. Produsele realizate in Romania sunt exportate in Italia, Spania, Germania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Grecia, Ungaria si Bulgaria.

Radiografia celor mai importante inchideri de fabrici din ultimii 3 ani

• La inceputul lunii martie 2008, compania Colgate-Palmolive a inchis fabrica din Brasov si a transferat productia in Polonia, ca urmare a unui program de reorganizare a activitatii. Colgate-Palmolive isi declara atunci intentia de a consolida productia de produse de curatat din Europa de Est. Anuntul facea parte din programul de reorganizare al activitatii anuntat anterior, program ce va eficientiza si intari operatiunile acesteia.

In prezent, in locul fostei unitati de productie functioneaza un spital privat, o investitie de 20 mil. euro.

• Bulgaria s-a dovedit a fi o optiune viabila in cazul Nestle Romania, care si-a transferat, in luna septembrie 2008, productia de inghetata din Bucuresti, la fabrica pe care o opereaza in Varna, ca urmare a reorganizarii operatiunilor din sud-estul Europei. 76 de angajati romani au fost disponibilizati.

• Coca-Cola Hellenic Bottling Company Romania a hotarat in 2008 sa inchida fabrica din Oradea in vederea eficientizarii activitatilor desfasurate la nivel local, 102 angajati fiind afectati de aceasta decizie. Un an mai tarziu, unitatea de productie de la Iasi urma sa aiba aceeasi soarta, 75 de angajati fiind disponibilizati.

• Cu toate ca au analizat si alte alternative care ar fi permis o extindere a capacitatii de productie in Romania, Kraft Foods a hotarat, in luna noiembrie 2008, sa inchida fabrica de ciocolata din Brasov, decizie care a afectat un numar de 440 de angajati. La momentul anuntului privind inchiderea unitatii de productie din Brasov, reprezentantii Kraft Foods au declarat ca decizia a fost luata ca urmare a limitarilor de spatiu si amplasament, fara nicio legatura cu actualul context economic.

• Daca in 2009, cei cinci membri ai Asociatiei Berarii Romaniei detineau pe plan local 13 fabrici si 6.000 de angajati, anul trecut numarul unitatilor de productie s-a redus la 10, pe fondul crizei financiare. In 2010, Ursus Breweries, Heineken Romania si Bergenbier au inchis 3 unitati de productie - la Cluj-Napoca, Hateg si Blaj - decizii care au afectat in total 420 de angajati.

• JTI Romania si-a restructurat anul trecut numarul de angajati, cu 128, pe fondul evolutiei industriei tigaretelor influentata de piata neagra si majorarea taxelor. JTI Romania are in prezent 674 salariati, iar JTI Manufacturing are circa 200 de angajati permanenti.

Romania are nevoie ca de apa de investitii productive

Viorel Ghete, managing partner BPI Group in Romania, declara ca sunt inca necesare eforturi considerabile pentru eliminarea coruptiei si a perceptiei de coruptie la toate nivelurile.

De asemenea, dincolo de cost si flexibilitate, investitorii solicita predictibilitate. “Un stat responsabil nu poate crea si distruge cadrul legislativ la fiecare schimbare de guvern. Schimbarile de directie produc neincredere investitorilor si finantatorilor lor. Din aceasta perspectiva, urmatoarea miza majora este in opinia noastra apropierea alegerilor din 2012/2013. Speram ca statul roman sa aiba capacitatea de a continua reforma si mai ales, sa existe un cadru propice asigurarii continuitatii pe care o evocam”, declara oficialul BPI.

Un alt element necesar cresterii economice “sanatoase” il reprezinta un volum considerabil de exporturi catre alte piete.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri