Producatorul de lactate Alto Impex, prezent pe piata din anul 1992, intentioneaza sa vanda cele doua unitati de productie pe care le detine in Busteni si Provita, motivul principal fiind lipsa lichiditatilor pentru continuarea planurilor de dezvoltare, a declarat pentru Wall-Street Marius Mihailciuc.
Decizia de a vinde fabricile de lapte a fost luata la sfarsitul lunii mai, mai multe companii fiind interesate de oferta.

“Decizia nu este chiar definitiva. Mai multe societati sunt interesate si au vizitat fabricile, dar, din pacate, nu avem inca un raspuns concret, cu toate ca absolut toti au apreciat foarte mult investitia noastra. Deocamdata avem doar amanari politicoase de la societati ca Danone, Nordex, Muller, Natura, Sole Mizo, Lactag, precum si de la unele societati mai mici”, spune Marius Mihailciuc.

Pretul estimativ calculat de catre Alto Impex este de aproximativ 3 mil. euro pentru toate facilitatile: doua fabrici, doua terenuri proprietate (unul de 550 mp atasat fabricii din Busteni si unul de 3.600 mp vis a vis de fabrica din Provita), un teren in concesiune pe 35 de ani de 50 ha pentru ferma de vaci. Potrivit lui Marius Mihailciuc, pretul este negociabil, compania acceptand si achizitia separata a bunurilor, precum si o alta forma de colaborare – investitie externa, management, chirie.

Fabrica din Busteni (fosta fabrica de stat Prola) a fost infiintata in anul 1952 si a fost achizitionata de Alto in 2002 si a presupus investitii de aproximativ 250.000 euro. Pentru unitatea din Provita de Jos au fost accesate fonduri Sapard de 1,8 mil. euro, compania investind in plus circa 800.000 de euro.

Alto Impex are in prezent 20 de angajati.

Criza “a sugrumat” producatorii mici si mijlocii

Marius Mihailciuc declara ca unul dintre efectele crizei financiare a constat in “sugrumarea producatorilor mici si mijlocii”, prinsi intre producatorii si furnizorii de materii prime, ambalaje si utilitati din ce in ce mai scumpe si piata de desfacere caracterizata de un “comportament dictatorial, fara respect” al marilor lanturi de magazine.

“Toate acestea vin sa intregeasca bataia de joc a statului fata de proprii cetateni, societatile mici si mijlocii care nu au aparare din afara. Nu mai avem lichiditati sa investim pentru continuarea activitatii si sustinerea taxelor , impozitelor, controalelor, utilitatilor scumpite aleatoriu si oricum nu prea mai avem forta psihica sa rezistam”, sustine Mihailciuc.

Alto Impex a raportat anul trecut venituri de 1,97 mil. lei.

Romania este una din tarile care sta cel mai prost in privinta consumului de lapte la nivelul Uniunii Europene. Astfel, consumul anual de iaurt per capita este pe plan local de 5 kilograme, in timp ce in Ungaria acesta se situeaza la 12 kilograme, in Cehia – 13 kg/capita, Bulgaria – 18 kg. si Franta – 41 kg.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri