Producatorii de vopsele: Trebuie sa suportam cresterea pretului la materiile prime

Producatorii de pe piata de lacuri si vopsele se confrunta cu o crestere de circa 15% a pretului materiilor prime, avertizeaza Asociatia Industriei Vopselelor din Romania (AIVR), ceea ce va duce inevitabil la cresterea pretului produselor necesare renovarii locuintelor.

Scumpirea are drept cauza deficitul sporit de materii prime, pe fondul cresterii cererii pentru aceste materiale din partea altor industrii decat cea a vopselelor, dar si din partea pietelor in curs de dezvoltare din afara Europei. Costurile cu materiile prime reprezinta cel putin 50% din costurile finale ale producatorilor de lacuri si vopsele, potrivit Asociatiei.

In acelasi timp, piata romaneasca de vopsele a scazut de la peste 330 milioane euro in 2008, la mai putin de 250 milioane euro in 2010.

Aceasta situatie obliga industria de vopsele sa supravietuiasca intre reducerea consumului local, pe de o parte, si inflatia materiilor prime, pe de alta parte. Toti producatorii inregistreaza o reducere a marjei brute si, in consecinta, o erodare a nivelului de profitabilitate. "Intr-o piata unde preturile tuturor componentelor unei constructii au scazut, preturile materiilor prime in industria vopselelor au crescut cu 20% in decembrie 2010, comparativ cu decembrie 2009. Producatorii de vopsele au fost obligati sa suporte peste 10% din cresterea medie, in timp ce inregistreaza o reducere a marjei brute si, in consecinta, o scadere a nivelului de profitabilitate", a declarat Zoltan Jakab, presedinte AIVR.

Astfel, producatorii de lacuri si vopsele nu pot inlocui materiile prime care lipsesc sau cele care au inregistrat cresteri semnificative de pret cu materii de calitate mai proasta, dar nici nu pot absorbi in totalitate asemenea cresteri. Din acest motiv, sunt obligati sa transfere o parte din costuri catre consumatorul final.

Raportul dintre gradul de absorbtie a scumpirilor de catre producatori si cel resimtit de consumatori este de 50%. Ca urmare, daca pana acum romanii cheltuiau in jur de 600 lei pentru achizitionarea produselor necesare renovarii unui apartament de trei camere, de acum inainte vor fi nevoiti sa achite cu 5-10% mai mult pentru aceasta operatie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri