Peste 272 de companii romanesti au depus anul trecut declaratii fiscale in Bulgaria, comparativ cu numai 33 in 2006, un an inainte de aderarea la UE a Romaniei si Bulgariei.

Cele mai multe companii romanesti inregistrate in Bulgaria se afla in orasul Ruse de pe malul Dunarii, la 60 de kilometri de Bucuresti, unde sunt inregistrate un numar de 93. In Sofia se afla alte 93 de firme romanesti, iar in Varna 22.

O crestere mare a avut loc si in cazul companiilor provenite din Grecia.

Astfel 2.072 de companii elene au depus anul trecut declaratii fiscale la autoritatea de profil din Bulgaria, de trei ori mai multe fata de 2006.

Circa 800 de firme elene au fost inregistrate in Bulgaria in primul semestru, iar un numar aproximativ egal este asteptata sa faca acest lucru in a doua parte a anului.

Citeste si:

Potrivit agentiei bulgare, cresterea numarului de companii romanesti si grecesti inregistrare in Bulgaria a fost determinata de taxele mai mici si simplificarea conditiilor pentru infiintarea firmelor.

Un alt motiv ar fi stabilitatea macroeconomica, precum si costurile mai mici cu forta de munca, al proprietatilor imobiliare, chiriilor si serviciilor de transport.

Bulgaria are in prezent cel mai mic nivel al impozitelor din Uniunea Europeana, inclusiv o cota unica de 10% pentru profiturile companiilor si veniturile populatiei.