Potrivit lui Dacian Ciolos, Romania va deveni un jucator important pe harta europeana a cerealelor atunci cand va exista pe plan local o bursa a cerealelor. Ideea a fost sustinuta si de ministrul Agriculturii Valeriu Tabara.

“Exista nevoia unei burse de cereale la Galati sau Braila, respectiv a unei burse de peste la Tulcea”, spune Tabara.

In plus, acesta a subliniat importanta unei politici lineare, bazate pe performanta. “Romania poate dormi linistita cand importurile s-au incheiat. Ar trebui sa crestem productia de carne de porc pe plan intern, sa ne axam pe o dezvoltare stabila a fortei de munca in agricultura, sa reducem evaziunea fiscala din domeniu”, afirma Valeriu Tabara.

Citeste si:

In 2010 fermierii romani au accesat fonduri de 3,6-3,7 mld. euro destinate activitatilor de productie. Anul acesta sectorul agricol poate beneficia de 10-12 mld. euro, care “asteapta valorificarea”, potrivit declaratiilor ministrului.

Dacian Ciolos a mai precizat ca pentru perioada 2014-2020 bugetul alocat de Comisia Europeana pentru politica agricola comuna se ridica la 386,9 mld. euro, dintre care 89 mld. euro sunt destinati politicii de dezvoltare rurala (investitii in ferme, formare agricultori) si 281 mld. euro reprezinta plati directe catre fermieri.

De asemenea, din bugetul de 80 mld. euro alocat pentru cercetare 4,5 mld. euro vor merge catre cercetare si inovare in agricultura.