In intervalul analizat, veniturile Transelectrica au urcat cu 7,8%, de la 1,27 miliarde lei la 1,37 miliarde lei, potrivit datelor preliminare ale companiei.

Cheltuielile au avansat ceva mai lent, cu 2,2%, de la 1,33 miliarde de lei, la 1,36 miliarde de lei.

Totodata, Transelectrica propune Ministerului Economiei, actionarul majoritar, rectificarea bugetului de venituri si cheltuili pentru 2011. Propunerea de rectificare a bugetului va fi discutata in AGA programata pentru 19 august.

Bugetul rectificat vizeaza cresterea cu 68% a profitul brut estimat pentru acest an, la 42 milioane de lei (9,8 milioane euro).

Citeste si:

Transelectrica intentioneaza sa rectifice in scadere cu 12,5% veniturile estimate pentru anul in curs, de la 2,78 miliarde de lei, la 2,43 miliarde de lei, dar si cheltuielile, cu 13%, de la nivelul anticipat initial, de 2,75 miliarde de lei, la 2,39 miliarde lei.

Potrivit companiei, rectificarea este necesara intrucat sumele reprezentate de bonusurile platite de furnizorii de energie catre producatorii de energie termica in cogenerare nu se constituie ca venituri ale Transelectrica.

Potrivit legislatiei, producatorii de energie electrica si termica in cogenerare primesc bonusuri financiare pentru electricitatea produsa si livrata in sistemului energetic national, banii urmand sa fie obtinuti din contributii percepute lunar de la toti consumatorii si exportatorii de energie electrica. Aceasta schema financiara a fost autorizata de Comisia Europeana in 2010.

Ministerul Economiei detine 73,6% din actiunile companiei, Fondul Proprietatea 13,5%, iar mai multi actionari cumuleaza 12,8% din titluri.
Actiunile Transelectrica sunt cotate miercuri la Bursa de Valori Bucuresti la pretul de 21,92 de lei pe unitate, in scadere cu 0,36% fata de referinta. Transelectrica are o capitalizare de 1,61 miliarde de lei.