Compania italiana de utilitati Enel si grupul siderurgic ArcelorMittal au posibilitatea de a-si dubla participatiile in cadrul proiectului constructiei reactoarelor 3 si 4 de la centrala nucleara Cernavoda.
In prezent, pachetul majoritar al actiunilor este controlat de stat, prin NuclearElectrica, ce detine 84,65% din Energonuclear, companie creata pentru constructia celor doua reactoare.

Participatia statului a crescut dupa ce o parte dintre investitorii initiali, mai exact GDF Suez (Franta), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si CEZ (Cehia), s-au retrans din proiect la inceputul anului, invocand incertitudinile din piata. Cele patru companii semnasera, inca din noiembrie 2008, acordul investitorilor de infiintare a Energonuclear.

In afara de NuclearElectrica, ceilalti doi investitori ramasi in proiect sunt Enel, cu 9,15%, si ArcelorMittal, cu 6,2%. Luca D’Agnese, directorul general executiv al Enel Romania, a declarat ca cele doua companii au posibilitatea de a-si dubla participatiile, ajungand impreuna la o detinere de 30,7%.

“O crestere mai mare decat dubla a participatiei trebuie negociata”, a pus D’Agnese, in cadrul unei conferinte de presa.

El a explicat ca dezastrul de la centrala nucleara de la Fukushima i-a determinat pe investitori sa fie mai prudenti, dar proiectul de la Cernavoda “ar trebui sa fie avantajat de noile masuri de securitate”.

Seful Enel a subliniat ca este posibil ca participatia minima la care statul ar dori sa ajunga – de 40% - nu este suficienta in cazul in care noi investitori nu vor fi atrasi in proiect. “Este o problema financiara pentru ca exista un gol (creat de restul de 30% din actiuni - n. red.) care trebuie umplut”, au spus oficialii companiei de utilitati.

Statul roman este in cautare de noi investitori pentru Energonuclear, dupa retragerea GDF Suez, RWE, Iberdrola si CEZ.

Luna trecuta, Pompiliu Budulan, directorul general al NuclearElectrica, a declarat ca proiectul reactoarelor a atras atentia companiei chineze Guangdong, care urma sa faca vizita in Romania in acest sens.

In mai, oficialii Ministerului Economiei au anuntat ca un consortiu format din companii coreene ar dori sa participe la constructia reactoarelor 3 si 4.

In martie, Ion Ariton, ministrul Economiei, anuntat ca un numar de patru companii vor sa participe la constructia celor doua grupuri, fara a oferi alte detalii.

In februarie, acesta a mentionat chiar ca daca nu vor fi gasiti alte parteneri straini, atunci cele doua grupuri ar putea fi construite de companii romanesti.

In fine, imediat dupa retragerea investitorilor din ianuarie, autoritatile au discutat cu companiii din SUA, Canada si Rusia despre posibila lor participare la proiect.

Pana in prezent insa, niciuna dintre variantele de noi investitori vehiculate in ultimele sase luni nu s-a concretizat.

In aceste conditii, finalizarea constructiei celor doua grupuri de la Cernavoda a fost amanata pentru 2019, valoarea investitiei – calculate in 2009 – fiind de 4 miliarde de euro.

Daca se vor construi, cele doua reactoare vor cumula o capacitate de circa 1.400 MW, dubland-o pe cea actuala. Centrala nucleara de la Cernavoda asigura in jur de 20% din productia de electricitate la nivel national.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri