"Dupa ce vom finaliza investitia in rafinaria Petromidia, ne vom concentra pe extinderea in vestul Europei", a spus Meraliyev intr-o conferinta de presa.

Rompetrol a anuntat intrarea in ultima faza a programului de crestere a capacitatii de procesare a rafinariei Petromidia, de la 3,8 milioane de tone la 5 milioane de tone de materie prima, in urma unor investitii care se vor cifra la peste 377 milioane de dolari. De la demararea programului, in 2006, si pana in prezent au fost investiti 234 milioane de dolari.

Programul de crestere a capacitatii de procesare, care trebuia sa se finalizeze la sfarsitul anului trecut, se va incheia in primul trimestru al lui 2012, a estimat Meraliyev.

"Principala noastra tinta ramane Romania", a subliniat CEO-ul grupului petrolier.

In urmatorii patru ani, Rompetrol are in plan sa deschida 150 de benzinarii in sistem de franciza, in Romania. In plus, alte 10-15 statii vor fi deschise in nume propriu, investitia/unitate fiind de 1-1,5 milioane de euro.

Citeste si:

Compania petroliera si-a propus exploatarea mai multor oportunitati de expansiune a retelei de benzinarii in Bucuresti. "Avem doua terenuri si incercam sa deschidem acolo benzinarii, dar dureaza", a precizat Saduokhas Meraliyev referindu-se la procesul birocratic.

La sfarsitul lui 2010, Rompetrol opera, in Romania, o retea de benzinarii formata din aproximativ 450 de statii (130 sub nume propriu, 160 Partener Rompetrol si 160 Rompetrol Expres). In total, Rompetrol Downstream, divizia de distributie a carburantilor din grupul petrolier, detine pe plan local o retea de 800 de puncte de distributie.

Cu operatiuni in 12 tari si cu majoritatea activelor in Romania, Franta, Spania si Sud-Estul Europei, grupul petrolier Rompetrol are activitati in sectoarele de rafinare, marketing si trading, carora li se adauga cele de explorare si productie, servicii petroliere si transport.

Rompetrol este, incepand cu 2009, detinuta in proportie de 100% de compania de stat kazaha KazMunaiGaz. In 2007, compania kazaha a cumparat 75% din companie de la omul de afaceri Dinu Patriciu , iar in 2009 - restul de 25%.