BERD va clarifica, probabil, planurile posibilei achizitii de pachete de actiuni la companiile romanesti, incluzand Transelectrica si Transgaz, dupa ce Guvernul va decide marimea pachetelor de actiuni pe care vrea sa le vanda si metoda de vanzare, a spus Pendred, potrivit Mediafax.

"Nu este clar ce urmeaza sa fie privatizat, asa ca asteptam sa vedem. Binenteles, daca are sens, vom face asa ceva, dar pana la clarificarea planurilor este dificil de comentat", a afirmat oficialul BERD.

Banca si Guvernul vor continua sa discute programul, a adaugat Pendred.

Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, care au pus la dispozitia Romaniei doua pachete de ajutor financiar incepand din 2009, au cerut insistent Guvernului sa vanda pachete minoritare sau majoritare la companii de stat si sa imbunatateasca managementul, pentru a contribui la o reducere a deficitului bugetar la 3% din PIB pana anul urmator, de la 6,5% anul trecut.

Romania incearca sa atraga investitori pentru a sustine cresterea economica dupa doi ani de recesiune, noteaza Bloomberg.

Citeste si:

Guvernul intentioneaza sa vanda pachete minoritare de actiuni la companii de utilitati, precum OMV Petrom, Nuclearelectrica si Hidroelectrica, dar si pachetul majoritar la Oltchim.

"Acum ca a ajuns in Romania a doua misiune a FMI, vor decide probabil cu Guvernul ce va fi privatizat si cum se va face acest lucru, iar noi ne putem clarifica planurile ulterior. Nu am incepe achizitia de actiuni daca nu ar exista un motiv, ar trebui sa simtim ca putem creste valoarea", a declarat directorul BERD pentru Romania.

BERD a investit in acest an 300 de milioane de euro in Romania si vrea sa finanteze mai multe proiecte in domeniul energiei regenerabile, respectiv sa achizitioneze participatii la companii private, a spus Pendred.

Directorul general al Hidroelectrica, Constantin Trihenea, a declarat, saptamana trecuta, ca BERD si-a exprimat interesul sa preia un pachet minoritar de actiuni la companie, cand statul va decide listarea la bursa a producatorului de electricitate.