"Pentru siguranta in furnizare in perioada sezonului rece, avand in vedere ca furnizorii nu mai pot acumula alte pierderi financiare, membrii ACUE considera ca autoritatile trebuie sa adopte noi masuri in ce priveste majorarea preturilor gazelor naturale la consumatorii non-casnici, incepand cu trimestrul al patrulea al anului 2011", se arata intr-un comunicat al asociatiei, citat de Mediafax.

Majorarea preturilor cu 10%, in iulie, a condus doar la stoparea cresterii pierderilor furnizorilor de gaze, conform sursei citate.

Reprezentantii ACUE mentioneaza ca au avut o intalnire, la 22 iulie, cu delegatia FMI, si ca liberalizarea pietei de energie electrica si gaze naturale, solicitata de institutia financiara internationala, trebuie facuta "prin masuri acceptabile si suportabile" de catre populatie si operatorii economici.

In privinta pietei de electricitate, ACUE sustine ca Guvernul nu a luat masuri concrete si ferme pentru plata datoriilor de peste 1,9 miliarde de lei ale CFR catre furnizorii de energie electrica.

Citeste si:

ACUE a fost infiintata in 2007, printre membrii fondatori numarandu-se companii detinute de grupurile E.ON (Germania), CEZ (Cehia) si Enel (Italia).

Surse guvernamentale au declarat in luna iunie ca pretul gazelor naturale livrate consumatorilor industriali va fi majorat in transe, cu pana la 30%, pana in martie 2012. Cresterea din iulie reprezinta prima etapa a acestui proces.

Potrivit angajamentelor asumate de Guvern in fata FMI si a Comisiei Europene, preturile reglementate la energie si gaze vor fi eliminate pana in 2015. Premierul Emil Boc a anuntat, in februarie, ca tarifele la energia electrica si gaze vor creste in intervalul 2013-2015, dupa ce Guvernul va elimina preturile reglementate, la cererea FMI, pe baza unui calendar care va fi stabilit pana in septembrie 2011.