O firma a grupului CEZ, la un pas de lichidare din cauza CFR

CEZ Vanzare, firma de furnizare a electricitatii din cadrul CEZ Romania, este "la un pas" de lichidare pentru ca nu reuseste sa recupereze datoriile de 330 milioane de lei de la CFR, a declarat joi intr-o conferinta de presa directorul general al CEZ Romania, Jan Veskrna.

"CEZ Romania este cea mai buna achizitie din portofoliul grupului ceh. (...). CFR trebuie restructurata, sper ca statul roman lucreaza la asta. CEZ Vanzare este la un pas de lichidare pentru ca societatea de stat CFR nu isi plateste datoriile. Ma tem ca asta se va intampla, pentru ca actionarul (guvernul ceh - n.r.) nu este disupus sa majoreze capitalul unei firme dintr-o achizitie internationala. Urmatorul pas este sa vorbesc cu actionarul sa majoreze capitalul CEZ Vanzare", a afirmat Veskrna, citat de Mediafax.

CFR este cel mai mare datornic al CEZ, cu restante de 274 milioane lei la sfarsitul anului 2010. La jumatatea anului 2011 datoriile estimate ale CFR catre CEZ au ajuns la 330 milioane de lei. Creantele totale ale CEZ Romania sunt de 734 milioane de lei.

Datoriile totale ale CFR catzre toti furnizorii de energie se ridica la doua miliarde de lei.

"CEZ Vanzare avea la momentul infiintarii un capital social de 40 milioane de lei, iar acum are un minus de 30 milioane de lei. Practic, am pierdut 70 milioane de lei din cauza CFR", a afirmat directorul financiar al CEZ Romania, Leon Vrska.

El a precizat ca grupul CEZ are in plan investitii de 280-290 milioane lei anual pe partea de distributie a energiei in Romania.

Potrivit lui Veskrna, CEZ nu intentioneaza sa inchida CEZ Vanzare, desi compania se afla intr-o situatie financiara delicata.

"CFR pune in pericol nu doar sectorul energetic. (...) Ca sa fiu egosit, ma intereseaza sa primesc banii care ni se cuvin, si nu doar pentru ca apar interesele actionarului nostru, adica guverul ceh", a adaugat Veskrna.

In prima jumatate a acestui an CEZ a distribuit energie electrica in Romania cu 5% mai mult comparativ cu perioada similara a anului trecut.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri