Retailerul suedez de mobila IKEA ar putea incepe anul viitor constructia celui de-al doilea magazin din Romania, care va dura un an si jumatate, fiind luate in calcul orasele Bucuresti, Timisoara, Constanta, Iasi, Cluj-Napoca, Brasov.
“Este posibil anul viitor sa incepem constructia unui nou magazin. Avem in discutii mai multe locatii. In urmatorii 10 ani ar trebui sa avem inca 5 magazine” a declarat Cornel Oprisan, retail manager IKEA.

Potrivit reprezentantului IKEA, constructia unui magazin costa intre 15 milioane de euro si 25 de milioane de euro.

Pentru alegerea orasului unde va fi construit urmatorul magazin au fost luate in calcul 20 de criterii, primele 5 cele mai importante fiind densitatea populatiei, nivelul veniturilor, influentele culturale, distributia de varsta si nivelul educatiei.

In prezent cele mai cautate produse la IKEA sunt dormitoarele, bucatariile si livingurile, care impreuna au inregistrat o crestere de 22%. A doua gama de produse care inregistreaza cresteri sunt baile.

“Piata este in curs de dezvoltare. Valoarea ei este de un miliard de euro”, a mai spus Oprisan.

Anul acesta, IKEA mizeaza pe articole pentru spatii mici, avand peste 4.000 de piese. In total, exista 9.500 de articole. IKEA are 40 de furnizori romani, care realizeaza 8% din portofoliul de produse.

IKEA a lansat catalogul de produse 2012, valabil de la 1 septembrie 2011 pana la 31 august 2012. Sunt 950.000 de unitati ce vor fi distribuite intre 15 august si 5 septembrie in Bucuresti, Ploiesti si imprejurimi. Investitia pentru catalogul din 2012 este de 1,3 mil. euro.

Incepand de anul acesta catalogul va putea fi descarcat pe Iphone si telefoane cu sistemul Android.

IKEA a redus in septembrie 2010 in medie cu 12% preturile intregii game de produse, pe care le va mentine inca un an incepand din septembrie 2011. Preturile din catalog sunt maxime si includ TVA, acestea este posibil sa mai scada in cursul anului.

Magazinul din Baneasa a inregistrat vanzari de 327 milioane de lei in anul financiar 2010. Cu o suprafata de 26.000 metri patrati, centrul comercial are 3 milioane de vizitatori pe an. IKEA are in Romania 450 de angajati si cheltuie anual pentru promovare circa 2,5-3 milioane de euro.

Marca IKEA a fost inregistrata in anul 1943 in Suedia, magazinul din Romania, deschis in 2007, fiind cel de-al 253-lea deschis in a 35-a tara.
In martie 2010, grupul suedez IKEA a intrat direct pe piata de retail romaneasca dupa achizitia drepturilor de operare si a francizei magazinului din Bucuresti. Franciza IKEA pe piata locala era operata de firma Moaro Trading. Grupul are 301 magazine in 37 de tari, din care 268 operate direct si restul de 33 prin francize locale.
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri F