Bucurestenii se inghesuie sa-si instaleze sisteme de securitate in case. In ultimul an s-a dublat numarul locuintelor pazite, dar mai putin de un sfert dintre case sint asigurate impotriva hotilor. Cu 25 de euro pe luna, orice locatar de la bloc poate dormi linistit.

Firmele de protectie si paza au tot mai multi clienti printre bucurestenii dornici sa-si asigure casele in fata hotilor. Numarul persoanelor fizice care ni se adreseaza a crescut exponential in ultima perioada pentru ca fiecare client vechi mai aduce alti doi-trei, ne-a declarat Bogdan Oprea, patronul firmei BGS. Cele citeva firme mari de paza au ajuns in citiva ani de la citeva zeci de clienti fiecare, la peste o mie. Daca in urma cu doi ani doar 20% dintre obiectivele pazite erau locuinte, restul fiind firme, acum proportia s-a echilibrat. Astfel, s-a ajuns ca numarul clientilor persoane fizice sa se dubleze in ultimul an.

Nici hotii nu mai sint la fel

Oamenii au inteles ca trebuie sa se protejeze si sa aiba grija de bunurile lor, a spus Stefan Crizboi, patronul firmei RPG (Romanian Protection Group). Multi apeleaza la firmele specializate dupa ce au fost calcati de hoti sau au auzit de la altii ca zona este vizata. De altfel, nici hotii nu mai sint ce-au fost. Sint mai putin stilati si, de cele mai multe ori, nu se rezuma la a fura, ci distrug toate lucrurile din locuinta pradata.

Ferentari si Rahova fara paza

Proprietarii de vile sint obisnuiti ca hotii sa le dea tircoale si este ceva normal sa-si instaleze sisteme de protectie. Astfel, casele din Pipera, Colentina, 13 Septembrie, Voluntari, Tunari, Otopeni au in mare majoritate instalate sisteme de alarma. In ultima perioada insa, foarte multi dintre cei care locuiesc la bloc au apelat la firmele de paza. Apartamentele sint mai usor de spart. Chiar si la etajul cinci se ajunge usor, coborind cu sfoara. Mai mult de trei sferturi dintre locuintele asigurate sint apartamente. Avem clienti in tot Bucurestiul: din Drumul Taberei, Militari pina in Colentina, Balta Alba sau 1 Mai. Exceptie fac locuitorii cartierelor Ferentari si Rahova, care nu apeleaza la firmele de paza, a precizat Bogdan Oprea. Blocurile unde sint multi restantieri sau pensionari nu prea se bucura de sisteme de securitate. In general, clientii firmelor de paza, pe linga cei foarte bogati, sint persoane cu venituri medii.

Asigurarea securitatii in propria casa nu poate fi considerata o cheltuiala prea mare, spune Stefan Crizboi. Primul pas pentru a avea o locuinta sigura in fata hotilor este de a contacta o firma de paza, pentru achizitionarea si instalarea unui sistem de alarma. Un astfel de sistem poate costa 100 euro, dar poate ajunge la peste 1.000 euro, in functie de suprafata locuintei, dar si de complexitatea aparatelor. Un apartament cu doua camere are nevoie de trei senzori, iar o vila - de cel putin sapte.

Cele mai simple sisteme sint bazate pe senzori de prezenta si senzori magnetici, care se declanseaza la deschiderea fortata a usii. Acestui sistem de baza i se pot adauga senzori care pot detecta orice schimbare aparuta in exteriorul sau interiorul locuintei. Pot fi instalati senzori de fum, de gaz, de incendiu, dar si camere video in locuinta sau pe garduri. Unii vor chiar senzori de vibratie, care sint asezati pe ferestre si usi. Poate fi asigurata supravegherea in timp real a ceea ce se intimpla in casa, dar foarte putini apeleaza la astfel de sisteme, a spus Crizboi.

Echipa ajunge in 2-7 minute

Dupa instalare, sistemul trebuie conectat la firma de paza pentru monitorizare. Astfel, sistemul de securitate este in legatura permamenta cu dispeceratul firmei, care transmite echipelor de pe teren semnalul de alarma. Dispecerul verifica mai intii daca nu este vorba despre o alarma falsa, apelind telefonul de la locuinta respectiva sau telefoanele mobile ale locatarilor. Daca cel care raspunde stie parola, totul este in regula, daca nu, trimitem echipajul. Timpul maxim de interventie este de 7 minute in orice zona a orasului, a precizat patronul RPG. Monitorizarea sistemului inseamna plata unui abonament lunar, care poate fi de 30 de euro, in cazul apartamentelor, si peste 100 euro, pentru case sau vile.

Fara agenti de paza la poarta

Daca in urma cu un an mai erau destui care doreau un agent de paza care sa supravegheze locuinta, acum foarte putini mai apeleaza la ei. Doar citiva locatari ai caselor din Baneasa, Iancu Nicolae, Snagov, Corbeanca, Otopeni mai prefera paznic la poarta. Chiar noi ii sfatuim sa renunte la aceasta idee. Este foarte costisitor si nu asigura suficienta intimitate. Pentru un agent de paza, tariful este de aproximativ 2 euro/ora, ajungindu-se astfel sa se plateasca 1.000 euro/luna pentru paza unei locuinte 24 de ore din 24, a precizat Bogdan Oprea.

Cinci-zece alarme intr-o luna

Patronii firmelor de paza spun ca majoritatea alarmelor la care trebuie sa raspunda sint false. De obicei se intra in panica degeaba sau se fac probe. Putine cazuri sint reale, spune Oprea. Lunar, firmele se confrunta cu cinci, maximum zece alarme reale. Inainte de sarbatori a fost o explozie de apeluri, pentru ca hotii au dat multe lovituri. De altfel, in fiecare an se intimpla la fel; in perioada sarbatorilor si a concediilor creste numarul cazurilor, a spus Stefan Crizboi.

Reprezentantii firmelor de paza fac apel la cei care si-au instalat sisteme de alarma sa le puna in functiune, altfel sint inutile. Optiunea apartine clientului. Si in cazul Iovan a existat un sistem de protectie, dar nu a fost armat. Din pacate, nici butonul de panica nu a fost activat, astfel ca firma de paza nu a stiut ce se intimpla. Pentru a fi evitata o asemenea situatie, trebuie ca proprietarul sa activeze sistemul, a mai spus Crizboi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri