Producatorul de ulei Argus Constanta intentioneaza sa creeze o societate mixta pentru producerea si vanzarea de biodiesel, decizia urmand sa fie discutata de actionarii companiei la inceputul lunii martie, a declarat agentiei Mediafax directorul general al firmei, Vasile Leu.
"Este o piata cu potential, care ne poate ajuta sa valorificam productia de ulei brut pentru care nu exista cerere", a spus Leu.

Potrivit reprezentantului companiei, producerea de biodiesel necesita investitii care variaza de la cateva milioane de euro pana la 10 milioane de euro. Intr-o prima etapa, ar urma sa fie valorificat surplusul actual de ulei brut care se vinde greu, fara insa sa fie majorata capacitatea de productie. Leu apreciaza ca o data cu producerea de biodiesel activitatea firmei ar deveni mult mai rentabila, in conditiile unor costuri de productie mai mici.

Oricum, concurenta pe aceasta piata este mai mica fata de cea din domeniul uleiului, unde au aparut jucatori noi in ultima perioada. In ceea ce priveste materia prima, Leu spune ca asigurarea acesteia nu constituie o problema, Romania dispunand de cantitati suficiente de oleaginoase - seminte de rapita, soia si floarea-soarelui -, iar metanolul poate fi procurat din tara. Biodieselul este un combustibil alternativ, total nepoluant, produs din resurse regenerabile.

Potrivit normelor europene, Romania, alaturi de toate tarile europene, trebuie sa ia masuri in vederea inlocuirii benzinei si motorinei utilizate in transport cu biocombustibil, care ar urma sa reprezinte 2% din consumul total in acest an si 20% in anul 2020. Pretul unui litru de biodiesel, fara accize si taxe, este mult mai mic fata de cel al unui litru de motorina.

Argus nu este insa singura companie interesata sa produca biodiesel in Romania. Grupul portughez Martifer a anuntat, anul trecut, ca vrea sa construiasca o rafinarie specializata in productia de biodiesel in localitatea Lehliu, judetul Calarasi, in urma unei investitii de circa 50 milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri