Companiile din grupul Transilvania, controlat de oamenii de afaceri Ioan si Viorel Micula, vor sa disponibilizeze cateva mii de persoane, din care aproape 1.000 numai din Bihor, au declarat pentru Mediafax surse apropiate societatilor in cauza.
Sefii unor departamente din mai multe companii apartinand grupului Transilvania au fost instiintati saptamana trecuta ca patronatul va recurge la concedieri, masura urmand sa afecteze la nivel national 4.000 de angajati din sectoarele de productie si distributie, potrivit surselor citate.

Ioan Micula, presedintele grupului si unul dintre cei doi frati care controleaza companiile, a confirmat informatia privind efectuarea de disponibilizari, dar nu si numarul celor afectati de decizie.

"Vom renunta la cati oameni va fi necesar.
Daca avem mai multe linii de productie, iar piata nu absoarbe toata productia, este normal sa inchidem din ele", a spus el.

Omul de afaceri a afirmat ca masura este determinata de lipsa pietei de desfacere, in conditiile in care Guvernul nu ia masuri de stimulare a economiei, si nici pentru combatarea evaziunii in domeniul alcoolului.

"Daca Guvernul nu ia nicio masura pentru stimularea economiei, cum sa mearga productia? (...) Pe piata 90% din alcool este produs si comercializat la negru. Sa vedem ce o sa faca statul, daca mai reduce din piata neagra sau nu. Daca nu, o sa diminuam activitatea la 20-30%", a spus Micula.

Informatiile cu privire la concedieri au fost confirmate si de conducerea AJOFM Bihor, potrivit careia companiile din grup au anuntat deja intentia de disponibilizare a 710 angajati. Potrivit directorului executiv adjunct al AJOFM Bihor, Daciana Nica, notificarile au fost facute de European Food SA, care pregateste concedierea a 386 persoane, European Drinks SA (310 disponibilizari) si Original Prod (14 disponibilizari).

Pana in 2009, cand inregistrau o cifra de afaceri de aproape un miliard de euro, firmele din grupul Transilvania aveau in intreaga tara aproximativ 11.000 de angajati, insa acestea au inceput sa-si restranga activitatea si numarul de salariati inca de acum doi ani.

In acest an companiile controlate de fratii Ioan si Viorel Micula au ocupat trei din primele zece locuri intr-un top al celor mai mari datornici catre bugetul de stat din randul companiilor private. In luna martie, European Food se clasa pe primul loc in acest clasament (cu o datorie de 120,2 milioane lei), pe locul sapte era Transilvania General Import Export (cu o datorie de 29,6 milioane euro), iar pe locul al zecelea European Drinks (cu o datorie de 21,1 milioane euro).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri