Filiala locala a producatorului britanic de medicamente AstraZeneca va inregistra anul acesta afaceri la nivelul celor din 2010, in conditiile in care piata va creste, in valoare, cu pana la 5%, potrivit estimarilor lui Radu Rasinar, directorul general al companiei.
Ca volum insa, piata farmaceutica locala va scadea cu 5%, pe fondul micsorarii numarului de pacienti tratati.

„Se vorbeste despre ritmuri de crestere, dar subfinantarea este evidenta. Romania este mult in spatele tarilor din imediata vecinatate in ceea ce priveste cheltuielile, numarul de pacienti diagnosticati si tratati si accesul romanilor la medicamente”, spune Radu Rasinar (foto), intr-un interviu acordat wall-street.ro.

In ciuda unei alocari din PIB pentru Sanatate ce nu a depasit 4%, procent care ne-a plasat in randul tarilor africane sarace, piata medicamentelor si-a continuat cresterea si in 2010, atingand valoarea de 9,6 miliarde de lei, cu 20% mai mult fata de anul precedent.

„Cred ca rezultatele (pietei farma - n. red.) vor fi ca urmare a normalizarii introducerii referintei pe clase terapeutice de anul trecut si a masurilor preconizate pentru cel de-al doilea semestru al anului acesta”, explica managerul.

Pe de alta parte, el vede o crestere a pietei farma de 10% pana in 2015, pe fondul sporirii consumului de medicamente.

O parte din cresterile preconizate risca sa ramana pe hartie pentru ca termenele de plata din sistemul farmaceutic ajung si la 330 de zile, interval in care jucatorii din piata – producatori/importatori, distribuitori si retaileri – acopera din resurse proprii banii pentru medicamentele compensante. Practic, statul ia un imprumut fara dobanda pentru un an, termenele de plata fiind suportate de agentii economici din piata.

„Cred ca imaginea Romaniei ca tara, ca mediu de afaceri civilizat, sufera foarte mult in perioada aceasta pentru ca ai sentimentul ca te intorci in timp. Este nevoie de predictibilitate si transparenta”, sustine managerul.

In cazul companiei pe care o conduce, finantarea „golului” creat de termenele de plata lungi este asigurata, in cea mai mare masura, printr-un mecanism mixt – pe de o parte bani de la compania-mama, iar pe de alta – finantarea pe care o asigura partenerii de business.

Rasinar estimeaza pentru anul acesta un nivel al afacerilor similar cu cel din 2010, in linie cu evolutia pietei. Astfel, in 2010, AstraZeneca a realizat vanzari de 368,8 milioane de lei (la pret de distributie), clasandu-se pe locul al 8-lea in clasamentul celor mai mari companii farmaceutice prezente pe piata interna, cu o cota de piata de 4%.

In prezent, AstraZeneca vinde pe piata romaneasca 17 medicamente, compania urmand sa-si largeasca portofoliul odata cu actualizarea listei cu produsele farmaceutice compensate (care nu a mai fost schimbata din 2008).

Medicamentele comercializate de compania britanica pe plan intern sunt din arii terapeutice precum cardiologie, respirator, oncologie, gastroenterologie si boli infectioase.

In primele sase luni ale anului curent, sectorul farmaceutic si-a incetinit cresterea pana la 3,6%. O parte din avans poate fi atribuit si comertului paralel, in contextul in care din 2009 incoace Romania are cele mai mici preturi la medicamente din Europa. Prin comertul paralel, medicamentele importate in Romania sunt vandute mai departe, catre tarile unde preturile sunt mai mari (de exemplu, Danemarca, Germania). Unele voci din industrie sustin ca 20% din valoarea pietei farma este reprezentat de comertul paralel.

„Unele medicamente ar putea disparea de pe piata romaneasca prin comertul paralel ori pentru ca nu va mai fi rentabil sa le vinzi aici”, apreciaza Rasinar. Pana cum, compania pe care o conduce nu a oprit de la comercializare niciun medicament din cauza comertului paralel sau al pretului prea mic.

AstraZeneca are in Romania 300 de angajati. Radu Rasinar conduce filiala locala a AstraZeneca din august 2009, dupa ce anterior fusese director general al Eli Lilly Romania.

Absolvent al Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara, Radu Rasinar a intrat in industria farmaceutica in anii ’90, pe vremea cand gigantii din domeniu cautau reprezentanti medicali pentru a-si forma ori consolida forta de vanzari in Romania. Cea mai mare parte a carierei sale de pana acum si-a petrecut-o in cadrul Eli Lilly Romania, companie pentru care a lucrat timp de 13 ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri