Mai multi jucatori activeaza pe o piata a vinului evaluata la 350-400 milioane euro. Vezi intr-un infografic wall-street.ro harta producatorilor de vin din Romania.
Piata interna a vinului, care reprezinta valoare vanzarilor vinului produs in Romania, va stagna anul acesta la aproximativ 350-400 de milioane de euro, a declarat directorul general al Patronatului Vinului si Viei din Romania (PNVV), Ovidiu Gheorghe.

Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS), suprafata de vita de vie pe rod la nivelul anului 2009 a fost de 184.000 ha iar la nivelul anului 2010 de 180.000 ha.

In prezent, exista un numar de aprox. 360 societati producatoare de vin, potrivit PNVV.

Murfatlar

Principalii actionari sunt companiile Euroavipo (41,94%), Euro Trade Invest (39%) si Vitivinicola Basarabi (19%) detinute de fratii Ion si Emanuel Dobronauteanu. Potrivit topului Forbes, acestia au o avere estimata la 50 mil. euro.

Murfatlar detine o suprafata de 3.000 de hectare de vita de vie in zona localitatilor Murfatlar, Valul lui Traian, Poarta Alba si Siminoc. In 2010 compania a raportat afaceri de 140 mil. lei (32,7 mil. euro).

Jidvei


Principalii actionari sunt Textil Promotion (96,4%) si Claudiu Necsulescu (3,5%). In varsta de 49 de ani, Claudiu Necsulescu are o avere estimata la 68 mil. euro, potrivit topului Forbes. Acesta a achizitionat in anul 1999, impreuna cu tatal sau, cele 500 de hectare de vie ale fostului IAS Jidvei.

Compania detine 1.400 de hectare de vie, in Podgoria Tarnave. In 2010 productia de vin a fost de 85.000 de hectolitri.






Vincon Vrancea

Luchi Georgescu a preluat conducerea producatorului Vincon Vrancea in urma cu 12 ani, detinand in prezent un procent de 62% din actiuni. Potrivit topului Forbes, presedintele Vincon Vrancea are o avere estimata la 26-27 mil. euro si afaceri in domenii precum productia de mezeluri, turism si imobiliare.

Vincon detine peste 1.500 de hectare de vie in Regiunea Viticola a Piemontului de la Curbura Carpatilor si proceseaza, in medie, 25 milioane de litri de vin anual.

Cotnari

Cotnari, unul dintre cei mai importanti producatori locali de vin, detine o suprafata de vita de vie de 1.710 hectare si una dintre cele mai impresionante vinoteci din tara. Compania este detinuta de salariati si management.

In ultimii cinci ani, investitiile Cotnari depasesc 20 de milioane de euro.

Cramele Recas

Actionarii Cramelor Recas sunt Philip si Elvira Cox (29%), Gabriel si Iova (31%), Ioan si Maria Georgiu (31%). In varsta de 43 de ani, britanicul Philip Cox are o experienta de peste 20 de ani pe piata autohtona. El este cel care a infiintat Crama Oprisor.

Cramele Recas detine 700 de hectare de vie in judetul Timis si genereaza anual afaceri de aproximativ 13 mil. euro.

Cramele Halewood


Cu o suprafata de 350 de hectare de vie in regiunile Dealu Mare, Podisul Transilvaniei si Murfatlar pentru productia de struguri, si afaceri anuale de circa 10 mil. euro, Halewood Romania apartine omului de afaceri britanica John Halewood. Afacerea a fost construita pe plan local din 1997 de Dan Muntean, care detine aproximativ 9% din companie.

Domeniile Samburesti

Omul de afaceri Jean Valvis detine la Samburesti (judetul Olt) 500 de hectare de vita de vie, unde produce brandurile Chateau Valvis, Samburel de Olt si Domeniile Samburesti. Pana in prezent, valoarea investitiilor realizate se ridica la peste 18 mil. euro.

Vinarte

Infiintata in anul 1998, Vinarte este detinuta de doua companii, SCF & I Holding (22,99%) si EIEC Holding (13,99%), ambele inregistrate in Elvetia, si de mai multe persoane fizice romane, italiene si franceze, printre care si Sergio Falsechini (10,99%). Societatea a cerut insolventa in anul 2010.

Vinarte exploateaza 335 de hectare de vie pe trei domenii: Castel Starmina (Vanju Mare-Mehedinti), Castel Bolovanu (Samburesti-Olt) si Villa Zorilor (Dealu Mare-Buzau).

Lacerta Winery


Producatorul Lacerta Winery, un proiect demarat in urma cu opt ani de patru investitori straini, dintre care trei austrieci si un german, a intrat anul acesta pe piata locala a vinurilor premium in urma unei investitii de 6 milioane de euro.

Vinurile Lacerta sunt produse in podgoria Dealu Mare, judetul Buzau, pe un domeniu ce se intinde pe o suprafata de 82 de hectare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri