“Atat la nivel local, cat si global, se observa o usoara ascendenta, insa moderata si precauta in ceea ce priveste cresterile salariale, in Romania procentele variind intre 4% si 7%, in functie de nivelul postului si industrie“, se arata in datele studiului care identifica cateva tendinte in planificarea remunerarii pentru anul 2011.

In ceea ce priveste cresterile salariale pentru nivelul de top si mid management, din datele studiului reiese o estimare in jurul valorii de 5,5% pentru Romania, mai mica fata de alte tari precum Rusia (9,8%), Turcia (7,8%), Serbia (6%), insa peste Bulgaria (5%), Polonia (4%), Italia si Marea Britanie (3%), Germania, Grecia, Franta si Spania (2,5%).

In acelasi timp, procentul companiilor care isi vor pastra salariile la acelasi nivel ca cel din 2010 este in scadere fata de anul trecut.

“In 2010 vorbeam de aproximativ 30% dintre companii, iar in acest an de mai putin de 15%“, se arata intr-un comunicat al companiei.

Jumatate din companii vor face angajari in acest an, majoritatea posturilor disponibile fiind in sectoarele IT, FMCG si productie.

In studiu se mai arata ca in acest an diferentele dintre valorile salariilor din Bucuresti si cele din restul tarii au scazut la aproximativ 15% pentru posturile de executie, pastrandu-se insa la aproape 40% pentru posturile de management.

Fluctuatie de personal, indicator care reflecta procentul de angajati care au parasit companiile din proprie initiativa, este in scadere in acest an, ajungand la o valoare medie de 6%, conform studiului.

In Romania, perspectiva de bonus a ramas la fel de atractiva in 2011 ca si anul trecut, dar sumele efectiv incasate de catre angajati ca bonusuri de performanta au fost mai scazute. “In general, rezultatele economice ale companiei duc la plata unor bonusuri mai mici“, se precizeaza in comunicat.

Citeste si:

Dificultatile economice inca prezente si bugetele limitate au stimulat interesul companiilor din ce in ce mai mult catre pachetele de beneficii, pentru a isi motiva si a creste retentia personalului prin alte metode decat cele banoase. Practici pe care multinationalele din Europa de Vest le aplica de mult timp incep sa fie o practica si in Romania, potrivit datelor Consulteam.

„In Romania am identificat cresteri destul de liniare in ultimii doi ani. In urma analizarii rezultatelor studiului salarial finalizat in luna august, la care au participat peste 150 de companii din majoritatea industriilor, estimarile pentru 2011 sunt de 6% per total buget salarii. Companiile au acordat cresteri salariale similare anului trecut, dar cu toate acestea Romania ramane pe ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste puterea de cumparare“, a declarat Oana Datki, Country Manager al Consulteam.

Ea mai spune ca majoritatea bugetelor de cresteri salariale aprobate pentru acest an au fost directionate catre top performeri, in conditiile in care in aceasta perioada organizatiile revizuiesc nivelul salariilor de baza pentru a se asigura ca valorile sunt competitive si corecte.

1. Va asteptati la o marire de salariu anul acesta?

2. Ati primit o marire de salariu in ultimul an?

3. Care a fost anul acesta dinamica fluctuatiei de personal in organizatia din care faceti parte, comparativ cu 2010?


Studiul Salarial Mercer contine rapoarte cu informatii detaliate privind tendintele politice si economice, tendintele pietei muncii din Romania, fluctuatia de personal, politicile de remunerare ale companiilor participante, tipurile de beneficii acordate angajatilor pe termen scurt si pe termen lung, beneficii in natura (tipul si valoarea lor), frecventa cu care sunt acordate acestea, posturile critice – pentru angajarea candidatilor potriviti si retentia de personal, precum si date salariale statistice detaliate pentru fiecare post inclus in studiu.

Companiile participante la Studiul Salarial Mercer 2011 sunt majoritatea multinationale, din 11 industrii, fiind analizate peste 80.000 de salarii si pachetelor de remunerare.