Grupul Interagro negociaza contractul pentru cotarea la Bursa sub forma unui holding, cu o banca de investitii internationala. Numarul de actiuni tranzactionabile va fi de maximum 12%, pe intregul grup. Din holdingul al carui nume nu a fost inca stabilit vor face parte fabricile de ingrasaminte chimice din Turnu Magurele, Bacau, Victoria si Piatra-Neamt. Celelalte companii din grupul Interagro, care nu vor intra in holding, vor continua sa functioneze ca entitati de sine statatoare.
Anul acesta, Interagro nu va face noi achizitii, principala preocupare a conducerii grupului fiind consolidarea afacerilor existente. Structura se va modifica si anumite directii de business vor fi restructurate.

Vom infiinta un holding din companiile grupului ce activeaza in industria chimica - vorbesc aici de patru fabrici - capacitatile de depozitare a cerealelor, precum si fabricile de prelucrare a semintelor, a declarat pentru SFin Ioan Niculae, presedintele grupului Interagro. Nevoia de a infiinta acest holding a aparut din dorinta de a asigura capitaluri mai mari de investitii si de lucru. Vorbim de zeci de milioane de euro sau dolari lunar, in input-uri, cu o valoare pe masura a marfurilor desfacute, spune Ioan Niculae. Grupul a primit mai multe propuneri de listare de la cateva mari banci de investitii internationale, una dintre oferte starnind interesul conducerii acestuia.

Este a doua sau a treia firma de profil din lume. Acum negociem contractul, a adaugat presedintele Interagro.

Cifra de afaceri realizata anul trecut de firmele din structura grupului - mai putin compania Asirom - se apropie de 600 de milioane de euro. Dupa ce a incheiat anul 2005 cu afaceri de 850 de milioane de dolari (700 milioane euro), dar cu un profit mai redus decat in 2004, Ioan Niculae estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri consolidata, la nivelul intregului grup, de circa 830-850 de milioane de euro. Asta speram sa realizam daca fabricile vor merge si nu vom pati ce am patit in luna ianuarie. Daca situatia se va repeta, e imposibil de prezis, a decla-rat omul de afaceri.

Compensatii pentru lipsa gazului

Ce s-a intamplat in ianuarie? Combinatele n-au mai fost alimentate o perioada cu gaze, in ciuda unor asigurari date de Transgaz si Ministerul Industriilor, chiar in conditiile in care temperaturile au crescut, iar presiunea in retelele de transport a revenit la normal.

Strategiile guvernului in domeniile gazelor si electricitatii sunt cele mai neclare parti in proiectele noastre. Din cauza nefurnizarii gazelor, pierderile in grup sunt de sute de mii de dolari pe zi. Avocatii nostri lucreaza si vom cere compensatii. Probabil miercuri sau joi (saptamana aceasta - n.r.), vom introduce actiune in justitie, pentru ca, incepand din 1 februarie, de la ora 15.00, grupul nostru a primit nominalizare de gaze, atat pe import, cat si pe intern, ceea ce ne asigura functionarea fabricilor. Dar, in mod neasteptat, dispeceratul de gaze a refuzat sa ne alimenteze, explica presedintele grupului. Companiile nu au avut posibilitatea de a achizitiona gaze in mod direct. Desi grupul a incercat, de-a lungul timpului, sa faca importuri, autoritatile romane nu au sprijinit aceste intentii. Aveam nevoie de un aviz de principiu al autoritatilor, in care sa se precizeze ca sunt de acord sa primeasca in Romania gazul importat si sa-l tranziteze. In permanenta eram trimisi inapoi la Gazexport pentru a lua alte aprobari si am intrat intr-un cerc vicios din care nu am putut iesi, a declarat Ioan Niculae.

Omul de afaceri spune ca livrarea de gaze a fost oprita catre toate combinatele de ingrasaminte chimice, mai putin unul, detinut de un producator de gaze. Si asta este o mare nedreptate, pentru ca se creeaza o pozitie favorizanta pe piata, afirma Ioan Niculae.

Restructurarea afacerilor agricole

O alta noutate, anul acesta, vine din restructurarea afacerilor agricole derulate in cadrul grupului. Desi lucram intr-un sistem integrat, conditiile climatice din Romania - de la seceta cumplita la inundatii catastrofale - ne-au dus la concluzia ca suntem foarte expusi in activitatile derulate in agricultura si ne gandim sa diminuam pierderile, a precizat Ioan Niculae. In ultimii cinci ani s-a obtinut profit doar in doi, intr-un an profitul a coborat spre zero, iar in alti doi s-au inregistrat pierderi. Firmele din cadrul grupului au peste 100 de tractoare de mare capacitate, cateva sute de tractoare de capa-citate medie si mica, 90 de combine de ultima generatie si toata gama de echipamente. Avem spatiile noastre de depozitare si fabricile noastre de ingrasaminte. Si, cu toate acestea, in ultimii ani activitatea este nerenta-bila, a aratat presedintele grupului.

Ioan Niculae spune ca ar fi o greseala din partea sa, in conditiile in care statul nu doar ca nu il sprijina, dar ii si pune bete in roate de multe ori, sa nu incerce sa diminueze aceste pierderi. Cum? Avem aproape 50.000 de hectare de teren, dar vom renunta, in mod deosebit, la concesiunile cu statul. Noi aducem bugetului sute de miliarde de lei numai din redeventele pentru terenurile de pe care inregistram pierderi. Pe unele nici n-am putut intra sa le recoltam, anul trecut. Iar statul nu discuta, blocheaza conturi si executa silit. Daca nu vrea sa discute, ii vom face placerea si ne vom retrage. Ii lasam terenurile, sa vedem daca poate sa si le lucreze singur, a adaugat Ioan Niculae.

Renuntarea la terenuri nu va afecta activitatile din lantul de productie. Vom cultiva pe suprafete mai mici, dar vom face productii mai mari la hectar, cu cheltuieli mult diminuate. La nivel de ansamblu, este posibil sa realizam o productie agricola redusa cu 10-15% , dar prelucrand o suprafata cu 40-50 % mai mica, a explicat acesta. Omul de afaceri considera ca politica agricola este ineficienta, mai ales in privinta marilor exploatatii, unele acte normative sunt neclare, iar subventiile vin tarziu si nu sunt foarte eficiente. Ceea ce duce la pierderi pe toata linia: pentru stat, pentru companiile din domeniul agricol si, nu in ultimul rand, pentru locuitorii satelor, carora nu le-au ramas prea multe optiuni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri