Grup Servicii Petroliere (GSP), una dintre cele mai puternice companii de pe piata autohtona a petrolului, a cumparat, la sfarsitul anului trecut, platformele de foraj marin ale Petrom. Banii necesari achizitionarii acestora au fost obtinuti printr-un contract de co-finantare ţncheiat cu Banca Comerciala RomÔna si Anglo-Romanian Bank Ltd.
In acest moment, GSP si-a intarit pozitia de jucator mediu in plan regional si poate oferi partenerilor externi servicii la standarde internationale. Achizitia celor sase platforme - Saturn, Atlas, Orizont, Jupiter, Fortuna si Prometeu - era, in opinia oficialilor companiei, un pas firesc. Inainte de a fi preluate de la Petrom, platformele petroliere erau date in exploatare catre GSP; aceasta isi gasea clienti si contracte, platind chirie pentru utilajele folosite. GSP are 600 de angajati, dintre care circa 450 lucreaza in ture lunare in afara granitelor.

Compania foreaza dupa zacaminte de titei si gaze in Golful Persic, pe platoul continental grecesc al Marii Egee, precum si pe platourile romanesc, turcesc si bulgaresc al Marii Negre. Printre partenerii GSP se numara TPAO (Compania Nationala Turca de Petrol si Gaze), Melrose Resources UK, Kavala Oil SA Grecia, Toreador Turkey Limited - membru Toreador Resources, SUA - si Oriental Oil Company Ltd, din Emiratele Arabe Unite. In momentul de fata, Fortuna, Orient si Atlas foreaza pentru Oriental OIL, in Golful Persic, Prometeu lucreaza pentru TPAO si pentru Toreador, in Marea Neagra, iar Saturn si Jupiter sunt tot in Marea Neagra, prima executand lucrari pentru americanii de la Toreador, iar a doua pentru compania turceasca.

Consiliul Concurentei intra pe fir

Potrivit dispozitiilor Legii Concurentei nr. 21/1996, sunt supuse controlului si trebuie notificate operatiunile de concentrare economica prin care depasesc anumite praguri valorice. äTranzactia realizata de catre SC Grup Servicii Petroliere SA Constanta si SC Petrom SA Bucuresti nu a fost notificata pana in prezent Consiliului Concurenteiô, se arata intr-un document remis la solicitarea redactiei. Conform precizarilor facute de reprezentantii institutiei, äoperatiunile trebuie notificate daca cifra de afaceri cumulata a partilor implicate depaseste, in anul anterior realizarii operatiunii, echivalentul in lei a 10 milioane de euro si exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune, care sa realizeze pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a 4 milioane de euro. In situatia in care aceste conditii sunt indeplinite, obligatia notificarii operatiunilor de concentrare economica revine agentului economic care a do-bandit controlulô.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finantelor, cifra de afaceri a GSP in anul 2004 a fost de 1.030.675.711 mii lei. La un curs mediu al euro calculat de Banca Nationala la 40.532,11 lei, cifra de afaceri pentru 2004 a fost de 25.428.622,171409 euro. Potrivit rezultatelor raportate de Petrom si publicate pe site la adresa www.petrom.ro/romana/rezultate/Raport%20CNVM_2004.pdf, cifra de afaceri realizata in 2004 a fost de 86.879 miliarde lei, adica peste 2.143 milioane de euro.

äPentru anul 2005 exista un raport de audit ce va fi facut public in luna aprilie. Estimativ, cifra de afaceri realizata de GSP anul trecut este de aproximativ 75 milioane de euroô, a precizat, pentru SFin, Radu Petrescu, Director Corporate Communications. Pe de alta parte, cifra de afaceri realizata de Petrom anul trecut nu poate fi mai mica de 4 milioane de euro, astfel incat, chiar daca incheierea tranzactiei este raportata in 2006, conditiile pentru notificare ar fi intrunite. äPentru a verifica daca aceasta tranzactie reprezinta o operatiune de concentrare economica notificabila in conformitate cu prevederile Legii Concurentei nr. 21/1996, republicata, Consiliul Concurentei a solicitat datele si informatiile necesare clarificarii situatieiô, se arata in documentul remis redactiei de autoritatea in domeniul concurentei.

Investitii inainte si dupa preluare

Chiar daca valoarea tranzactiei prin care platformele de foraj marin si-au schimbat proprietarul este cu putin mai mica decat suma platita de Rompetrol pentru achizitia grupului francez Dyneff si a companiilor afiliate, despre afacerea GSP-Petrom, incheiata pe teritoriul Romaniei, s-a vorbit prea putin. äNegocierile cu bancile au inceput in vara anului trecut si au continuat pana in decembrieô, ne-a declarat Radu Petrescu. Dupa ce a cheltuit 100 de milioane de dolari pentru platforme, Grup Servicii Petroliere a programat anul acesta investitii de inca 40 de milioane de dolari in modernizarea acestora. De altfel, GSP a investit, inca din 2004, circa 35 de milioane de dolari in modernizarea platformelor Saturn, Atlas, Orizont si Prometeu. De ce a cheltuit o suma atat de mare pentru active ce apartineau firmei Petrom? äPentru ca aveam contracte ce trebuiau duse la capatô, explica directorul de comunicare al companiei, respingand ideea unei intelegeri prealabile.

äPetrom a dat platformele, noi am platit taxele, trebuia sa gasim clienti. Platformele erau imbatranite fizic, trebuiau modernizate, altfel nu puteam sa le operam, sa le dam in exploatare altor societati cu care eram sub contract si care cereau standarde internationaleô, spune Radu Petrescu. äS-a pus intrebarea: le tinem in port si nu facem nimic cu ele sau le modernizam cu banii nostri, pentru ca Petrom nu mai era interesata sa investeasca?ô, adauga acesta. S-au facut calcule si a fost demarata investitia. äO decizie foarte buna pentru noi, deoarece platformele au mers apoi foarte bineô, a conchis Radu Petrescu. Planul de investitii pentru 2006 se bazeaza, in primul rand, pe surse proprii, iar in cazul in care nu este acoperit necesarul, GSP se va imprumuta din nou.

Potrivit lui Gheorghe Constantinescu, directorul general al Petrom, ratiunea acestei tranzactii din perspectiva companiei intrate anul trecut in grupul OMV a fost aceea de a se concentra asupra activitatii sale de baza.

äOperarea platformelor mobile de foraj marin este un domeniu specializat al serviciilor legate de cÔmpurile petroliere si necesita o atentie si expertiza speciale. Necesarul de astfel de servicii al Petrom este limitat si nu exista alta cerere semnificativa ţn RomÔnia - de aceea Petrom incerca deja de cÔtiva ani sa foloseasca aceste active pe plan international, oferind servicii de foraj marin altor companii petroliereô, se arata intr-un comunicat al companiei. Doua dintre unitatile de foraj - Fortuna si Orizont - opereaza in Golful Persic din anul 2000, in vreme ce altele au fost de asemenea utilizate ţn afara RomÔniei in diferite ocazii. ╬n legatura cu vÔnzarea unitatilor mobile de foraj marin Orizont si Fortuna, Oriental Oil Co. a agreat sa elibereze Petrom de obligatiile sale din contractul de ţnchiriere a celor doua unitati, pozitia Petrom de parte la contract fiind preluata de GSP.

Legaturi negate cu Petromservice

In acest moment, piata este favorabila si exista cerere pentru serviciile asigurate de GSP. In industria petrolului, in extractie, exista o regula generala: societatile care detin drepturile de operare pe o anumita platforma marina incheie contract cu firmele care foreaza. Societatile de foraj marin, cum este GSP, aduc acolo platforme, oameni si incep sa sape dupa petrol pentru acei parteneri, fara a face insa extractie. Societatea mai are si 7 vapoare care deservesc platformele, printre ele numarandu-se si Active King, achizitionata anul trecut in parteneriat cu o firma norvegiana, una dintre cele mai moderne nave din bazinul Marii Negre. Anul acesta, in flota GSP va intra o alta nava moderna, Active Queen, la fel de bine echipata, dupa cum precizeaza oficialii companiei. In cifra de afaceri a GSP, forajul marin mobil reprezinta aproape 100%.
Principalul actionar al GSP este Upetrom Grup Management, care detine 90% din actiunile societatii. Ceilalti actionari sunt Upetrom Trading SRL - 2%, Aquafor International SRL - 2%, RCI Consultanta - 5% si Gabriel Comanescu - 1%.

In acest moment, Gabriel Comanescu este presedintele Upetrom Group Management (UGM). äChiar daca au relatii de afaceri, intre Upetrom si Petromservice nu exista nici o legatura. Nu au actionari comuniô, puncteaza directorul de comunicare al grupului. Upetrom a infiintat doua societati in Kazahstan - Upetrom 1 Mai Kazahstan LLC si Upetrom Foserco Kazahstan LLC -, a deschis un birou in New York pentru Upetrom 1 Mai si o societate in Canada - Upetrom Energy. äFoserco Kazahstan face foraj pe uscat, impreuna cu parteneri de acolo, iar 1 Mai Kazahstan livreaza echipamentele societatii ploiestene Upetrom 1 Mai si se ocupa de intretinerea tehnologiei vandute acolo si de firma romaneasca, precum si de alte companiiô, precizeaza Radu Petrescu. UGM are deschise birouri si ţn Emiratele Arabe Unite, Norvegia, Federatia Rusa, Ucraina si Uzbekistan.
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â. ├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din sec╚Ťiunea Companii »


Setari Cookie-uri