Compania "Upetrom 1 Mai" Ploiesti, specializata in producerea de utilaj petrolier, va disponibiliza colectiv, in cursul lunii septembrie, 744 de angajati, ceea ce inseamna ca aproape jumatate dintre angajatii societatii vor ramane fara loc de munca.
Potrivit datelor furnizate de purtatorul de cuvant al Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Prahova, Cristiana Oprita, 744 de salariati ai unei societati care are ca obiect de activitate fabricarea de masini si utilaj petrolier vor fi disponibilizati colectiv in cursul lunii septembrie, societatea respectiva notificand AJOFM in acest sens, transmite Mediafax.

Cei 744 de salariati sunt angajati ai societatii "Upetrom 1 Mai" din Ploiesti, fosta uzina de utilaj petrolier "1 Mai", care are in prezent actionariat privat.

Liderul sindicatului "Metalurgistul" din cadrul "Upetrom 1 Mai", Mircea Balaita, a declarat ca cei 744 de oameni care vor fi disponibilizati colectiv reprezinta aproape jumatate dintre angajatii societatii, in conditiile in care "Upetrom 1 Mai" are, in prezent, 1.544 de salariati.

"Principalul motiv pentru care s-a recurs la aceasta ultima solutie, nedorita de catre conducerea societatii, a reprezentat-o scaderea cererii de produse la nivel international, in ultimii doi ani comenzile scazand cu aproximativ 70%", a comunicat compania.

In ultima perioada, angajatii de la "Upetrom 1 Mai" au organizat mai multe actiuni de protest, respectiv o greva si mai multe pichetari, ale sediului administrativ al societatii, dar si o pichetare a sediului Prefecturii Prahova, actiuni generate de nemultumirile salariatilor fata de faptul ca patronatul societatii nu a fost de acord cu prelungirea vechiului contact colectiv de munca la nivel de unitate, contract care a expirat la sfarsitul lunii aprilie si care prevedea acordarea a 12 salarii compensatorii in caz de concediere colectiva partiala.

Mircea Balaita a precizat ca, in cele din urma, muncitorii au renuntat la greva, insa nu au semnat noul contract colectiv de munca, document care prevede acordarea unui singur salariu compensatoriu in caz de disponibilizare colectiva.

Balaita a precizat ca cele doua sindicate din cadrul "Upetrom 1 Mai", respectiv sindicatul "Metalurgistul" si Sindicatul Liber Independent "1Mai" Ploiesti au dat societatea "Upetrom 1 Mai" in judecata, solicitand mentinerea in vigoare a vechiului contract colectiv de munca, pe care patronatul nu l-a denuntat in termenul legal de 30 de zile inaintea expirarii, procesul, aflat pe rolul Tribunalului Pahova, avand ca termen data de 21 octombrie 2011.

"In ultima perioada sindicatul Upetrom 1 Mai s-a aflat in greva generala timp de aproximativ o luna. Aceasta greva prelungita a adus prejudicii materiale importante societatii. Aceasta greva a fost declarata ilegala in mod irevocabil de catre Curtea de Apel Ploiesti", sustine compania.
Pe langa cei 744 de angajati ai "Upetrom 1 Mai" Ploiesti care vor fi disponibilizati, alti 300 de salariati de la un numar de opt firme din Prahova vor fi disponibilizati colectiv in cursul lunii septembrie a acestui an, a precizat purtatorul de cuvant al AJOFM Prahova.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri