Gradinita la stat sau la privat. Cine isi permite sa plateasca 18.000 de euro anual?

Nu mai este mult timp si se va da startul gradinitelor din tara, in 12 septembrie. Numai in Bucuresti insa deficitul de locuri in gradinitele de stat se apropie de 6.000 de locuri. Singurele variante pentru parinti raman gradinitele private, dar cati dintre acestia isi pot permite sa dea pana la 18.000 euro pe an?

In Bucuresti exista 140 de gradinite de stat cu aproximativ 32.000 de locuri.

"Cheltuielile unui parinte intr-o gradinita de stat se ridica la 10-13 lei pe zi pentru masa, suma care poate varia in functie de meniu si este valabila doar pentru copiii care urmeaza cursurile cu program prelungit”, a declarat pentru wall-street.ro profesorul Marian Banu, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti.

Pe de alta parte, un loc intr-o gradinita privata din Bucuresti costa pana la 18.000 euro in anul scolar 2011-2012.

Astfel, cele mai mari preturi sunt practicate de American International School of Bucharest, unde un parinte trebuie sa plateasca peste 13.700 de euro pentru un copil de 4 ani si 17.997 euro pentru un copil de 5 ani. Suma nu include costurile cu mancarea, transportul sau uniforma. Pentru primele doua servicii se mai achita in plus minimum 1.000 euro pe an.

Programul in aceasta unitate este de 7 ore, de la 8-15 sau pana la 16 cand este alege si un optional. Clasele sunt formate din 18-20 copii, iar gradinita nu admite intr-un an mai mult de 30% dintre copii dintr-o singura nationalitate. Se preda exclusiv in engleza.

In unitate mai sunt disponibile cateva locuri, chiar daca gradinita a inceput in data de 22 august.

La British School of Bucharest un an scolar in cadrul gradinitei costa 16.200 euro, iar suma trebuie platita intr-o singura transa, altfel percepandu-se dobanda in functie de numarul de rate. Pretul exprimat nu include transport sau masa. Programul unitatii este de circa 7 ore si sunt 14-16 copii in clasa. Inca se pot face inscrieri in cadrul unitatii, gradinita incepand pe data de 1 septembrie.

Preturile practicate de gradinita International School of Bucharest se ridica la 5.450 euro pe an, suma se adauga 690 euro pentru mese si 210 euro pentru uniforma. In unitate clasele sunt formate din pana la 18 copii , au un program de circa 7 ore. Anul scolar incepe aici in data de 5 septembrie.

Gradinita Winnie practica trei tipuri programe. Pentru programul scurt, de 4 ore si jumatate, pretul se ridica la 900 lei pe luna, respectiv 2.541 euro pe an, si include mic dejun si activitati educationale comune si optionale. Program mediu, de la 8-13.30, costa 1.100 lei/luna, respectiv 3.100 euro pe an, si include mic dejun, pranz si activitati educationale comune si optionale. De asemenea, unitatea practica un program prelungit, intre orele 8-18.15, la un tarif de 1.300 lei pe luna, ceea ce inseamna aproximativ 3.670 euro pe an (calculat la un curs mediu de 4,25 lei/euro), suma care include mic dejun, pranz, gustare, activitati educationale comune, optional, activitati educationale individuale si recreative.

Gradinita Smart Kids pune la dispozitia parintilor doua variante pentru prescolari, program scurt de 4 ore si jumatate la un pret de 1.090 lei pe luna, ceea ce inseamna circa 3.000 euro pe an si un program de 9 ore la 1.290 lei pe luna, respectiv 3.650 de euro pe an.

Gradinita Spectrum, care aplica normele de invatamant europene, fiind in acelasi timp o gradinita cu profil romanesc, percepe o taxa anuala de 2.000 de euro pentru programul de 4 ore jumatate si de 2.350 euro pentru 9 ore. Si aici, masa costa in plus 690 euro pe an. In unitate se preda in limba romana, insa copiii urmeaza si 5 ore de engleza pe saptamana.

La gradinita germana Hermann Oberthm, care incepe la 5 septembrie, un an scolar costa 1.650 euro la programul scurt si 1.950 de euro la programul pana la ora 5 dupa-amiaza, care include si masa de pranz. Unitatea nu asigura transport, care se plateste in functie de distanta.

In Bucuresti sunt in total 160 de gradinite private.

“Parintii sunt nevoiti sa isi duca copiii la gradinitele private din mai multe motive, insa in principal din cauza locurilor putine din aceste unitati”, a declarat Crenguta Pascale, inspector scolar pentru invatamant particular si alternative educationale in cadrul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti.

Ea a adaugat ca alte motive care influenteaza alegerea parintilor de a-si duce micutii la o gradinita privata este numarul mare de copii dintr-o clasa din gradinitele de stat, care poate depasi 30, numarul redus al personalului, dar si al optionalelor, precum si faptul ca la privat copii au posibilitatea de a invata exclusiv intr-o limba straina.

Crenguta Pascale a mai spus ca parintii prescolarilor care nu mai au locuri in cadrul gradinitelor de stat si nu isi permit sa plateasca o gradinita privata nu prea au variante.

“Stiu ca exista niste cluburi ale copiilor, dar nu stiu mare lucru despre el. Cred ca isi pun aceasta denumire pentru a se feri de controale”, a mentionat Pascale.

In aceste conditii, profesorul Marian Banu de la Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti considera ca singura solutie in contextul unui numar mare de copii prescolari raportat la numarul locurilor din gradinitele publice este extinderea gradinitelor actuale si construirea unor unitati noi.

In acelasi timp, Mihaela Guna ,presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti – Invatamant Preuniversitar, considera ca si la gradinitele de stat se percep o serie de taxe, uneori unitatile publice ajungand sa concureze cu unele gradinite private mai ieftine.

“Se cer tot felul de taxe, pentru masa, pentru cursuri optionale, iar problema este ca multi parinti nu isi permit sa isi duca copiii nici macar la gradinitele de stat, sa nu mai vorbim de privat. De exemplu, in gradinitele de stat clasele se amenajeaza aproape in fiecare an si din pacate acest lucru se realizeaza pe banii parintilor. Chiar si pentru serviciile de paza, tot parintii copiilor platesc”, a explicat Guna.

Ea a mai spus ca are cunostinta si de listele lungi de asteptare care se intocmesc la gradinitele de stat inca de cand copiii sunt nascuti.

“Ar trebui sa dispara acest fenomen, insa cred ca se va mentine cata vreme gradinitele de stat vor avea locuri putine. Parintii care nu prind locuri pentru copiii lor la gradinitele publice, nu pot decat sa astepte sa se retraga vreun alt copil, daca nu isi permit o gradinita privata”, a adaugat Mihaela Guna.

Cu toate acestea, reprezentatul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti sustine ca aceste situatii neplacute au disparut in ultimii ani si ca in acest an nu s-a primit nicio sesizare privind nereguli la admiterea copiilor in gradinite.

“Am efectuat controale si nu sunt probleme. Ne-am intalnit cu directorii unitatilor si le-am explicat care sunt conditiile, am stabilit normele de inscriere si nu pot spune ca au fost abuzuri”, a incheiat Banu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri