"Daca avem succes si vom dori sa intram in faza de productie, acum fiind in etapa de explorare, costurile vor fi intre 3 si 10 miliarde de dolari", a declarat Ian Fischer, managing director al companiei ExxonMobil Exploration and Production Romania, parte a celui mai mare grup petrolier listat din lume.

Prezent la o conferinta pe tema combustibililor, el a afirmat ca etapa actuala, de explorare, necesita consturi ridicate, si a precizat ca nivelul investitiei pentru forajul unei sonde se ridica la 150 milioane de dolari.

Prima sonda de explorare ar putea fi forata la finele acestui an sau la inceputul anului viitor, conform sursei citate.

Perioada in care OMV Petrom (SNP) are drept de explorare in perimetrul Neptun din bazinul Marii Negre a fost prelungita la finele lunii iulie, de catre Guvern, cu cinci ani.

De asemenea, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a anuntat miercuri ca ar putea scoate la licitatie, cel mai devreme anul viitor, licente de explorare a sase perimetre de petrol si gaze din Marea Neagra.

Citeste si:

Printre companiile care cauta petrol si gaze in Marea Neagra se afla OMV Petrom, Exxon Mobil, Lukoil si Petro Ventures Europe.
OMV Petrom este listata la BVB si este controlata de grupul austriac de petrol si gaze OMV, care detine 51,01% din actiuni. Printre ceilalti actionari se numara Ministerul Economiei, cu 20,63% din titluri, si Fondul Proprietatea (FP) - 20,11%.

Petrom si Exxon au incheiat in 2008 o intelegere referitoare la explorarea in comun a potentialului de hidrocarburi a zonei de mare adancime din perimetrul Neptun.

Citeste si:

Petrom si ExxonMobil vor fora prima sonda de apa adanca din Marea Neagra