Ministerul Sanatatii (MS) a modificat metodologia de calcul a preturilor de decontare pentru medicamentele care se acorda, gratuit, bolnavilor in cadrul programelor nationale de sanatate.
Noile preturi se aplica listei de medicamente cu care sunt tratati bolnavii din cadrul programelor nationale de sanatate, adica suferinzilor de boli cronice (lista C2).

"In cazul in care pe lista C2, pe langa medicamentul inovativ exista mai multe medicamente generice cu aceeasi substanta activa, conform noilor prevederi, incepand cu data de 1 septembrie, toate acestea se vor deconta la un pret de maxim 120% fata de pretul cu amanuntul (din farmacie) al celui mai ieftin medicament", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de MS.

Daca un medicament inovativ din lista C2 nu are un generic corespondent, atunci acesta va fi decontat 100%, ca si pana in prezent. Medicamentele generice sunt echivalente produselor originale (inovative) ale caror patente au expirat.

"Conform primelor calcule realizate de reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in urma aplicarii noilor masuri se vor putea realiza economii in valoare de aproximativ 150 milioane de lei/anual in cadrul programelor de sanatate, ceea ce va permite MS sa poata sustine costurile necesare asigurarii in continuare a acestor medicamente gratuite pentru pacienti", se mai precizeaza in comunicat.

“In ultimii ani, consumul medicamentelor pentru boli cronice a crescut in raport cu fondurile pe care le avem disponibile. Vrem sa incurajam folosirea medicamentelor generice, adica a acelor medicamente cu costuri mai mici, dar cu efecte terapeutice similare cu ale medicamentelor inovative”, a declarat Ritli Ladislau, ministrul Sanatatii.

Lista C2 cuprinde peste 1400 medicamente necesare tratamentului unor boli cronice (diabet, tuberculoza, HIV/SIDA, afectiuni oncologice, hemofilie, transplant etc.), care corespund la aproximativ 400 denumiri comune internationale (DCI).

Oficialii ministerului precizeaza ca prin modificarea metodologiei s-a urmarit ca decontarea tratamentelor necesare bolnavilor cronici sa fie in continuare sustinuta de autoritatile sanitare.

Ordinul privind aprobarea listei si a preturilor de decontare ale medicamentelor va fi publicat astazi (vineri, 26 august - n. red.) in Monitorul Oficial.








Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri