Directorul general al companiei miniere Rosia Montana Gold Corporation, Dragos Tanase, spera ca anul viitor compania sa primeasca autorizatie de constructie pentru proiectul minier, iar in 2014-2015 sa fie turnat primul lingou din aur la Rosia Montana, scrie Mediafax.
Tanase (foto) a declarat, la finalul vizitei presedintelui Traian Basescu la Rosia Montana, ca se bucura cand zona este vizitata de oficiali ai statului, indiferent cine sunt acestia, deoarece numai asa pot fi intelese anumite lucruri legate de minerit, precum poluarea actuala din Rosia Montana, care merge peste 40 de kilometri pe raul Aries si care va fi curatata dupa inceperea proiectului minier propus sa se dezvolte in zona.

"Ne bucuram sa putem explica la fata locului beneficiile care vor fi aduse de acest proiect in termeni de contributie la economia Romaniei, de locuri de munca, de bani care vor veni in Romania si care, pe langa celelalte componente ale proiectului, patrimoniu si reabilitarea ecologica, vor aduce o dezvoltare pe termen lung", a spus Tanase.

Intrebat daca vizita sefului statului este un pas pentru proiectul minier de la Rosia Montana, Dragos Tanase a spus ca "pasi se fac in momentul in care se primesc avizele necesare, si nu cand se fac declaratii".

"Noi avem o procedura pe care o parcurgem. In momentul de fata, noi suntem in procedura la Ministerul Mediului. Pasi inainte se fac cand primim avizele, si nu cand se fac declaratii. Noi speram sa terminam aceasta procedura si sa obtinem toate avizele necesare pentru a incepe constructia proiectului", a afirmat Tanase.

El a mai spus ca RMGC spera ca anul viitor sa obtina autorizatia de constructie a viitoarei mine de aur si apoi in doi ani, doi ani si jumatate aceasta sa fie construita.

"Speram noi undeva la anul sa primim autorizatia de constructie dupa care o sa avem cam doi ani, doi ani si jumatate de constructie a minei si undeva in 2014-2015 o sa putem sa va invitam pe toti sa asistati la turnarea primului lingou de aur in Rosia Montana", a conchis Dragos Tanase.

Presedintele Traian Basescu a facut, luni, o vizita la cariera din Rosia Montana, dupa care a mers la Primarie, unde a fost asteptat de cateva zeci de muncitori care au scandat "Vrem minerit" si "Vrem sa muncim". Pe langa acestia, in centrul localitatii s-au aflat si opozanti ai proiectului minier.

Presedintele Traian Basescu a declarat, in timpul vizitei facute in cariera de la Rosia Montana, ca este un sustinator al proiectului minier "nu de azi, de ieri", amintind ca a fost acolo si in campania electorala pentru a se informa si recomandandu-le reprezentantilor companiei sa gaseasca modalitati sa prezinte populatiei proiectul.

Dupa intalnirea din sediul Primariei Rosia Montana cu reprezentantii administratiei locale, cu opozantii si sustinatorii proiectului minier, seful statului a mers la una dintre gurile fostei mine de aur din localitate, unde a vazut apele uzate care se revarsa in Abrudel si il polueaza.
Ulterior, seful statului a mers intr-o zona din apropiere de Campeni, la confluenta Ariesului cu Abrudelul, unde poate fi vazuta cel mai bine poluarea de la fosta exploatare miniera.

Intrebat daca va face lobby pentru proiectul de la Rosia Montana, presedintele a raspuns: "Nu mai intens decat pana acum. Pentru ca eu am sustinut proiectul dintotdeauna, si cand eram primar general am fost aici si am sustinut proiectul. L-am sustinut si cu alte ocazii. Chiar cred in acest proiect si cred ca a venit timpul sa exploatam aurul, argintul cu mijloace tehnologice moderne, pentru ca preturile, nu ne uitam la varfuri, si la aur si la argint si la cupru ne permit acum, bazat si pe tehnologiile noi, sa exploatam fara subventii".

Vizita sefului statului la Rosia Montana a venit dupa declaratiile recente privind proiectul minier din zona.

Presedintele Traian Basescu a declarat, in urma cu o saptamana, la TVR, ca proiectul Rosia Montana trebuie sa inceapa, mentionand ca statul are nevoie de aur pentru a-l duce in rezervele BNR, care trebuie sa ajunga la 200 de tone.

Basescu declara, recent, la Sulina, ca proiectul de la Rosia Montana "trebuie facut", pentru ca Romania are nevoie de acesta, "dar cu conditia sa fie renegociata partajarea beneficiilor", seful statului adaugand ca acest proiect nu poate fi pornit fara avizul Comisiei Europene.
El mai spunea ca Guvernul "trebuie sa aiba curajul" sa le spuna romanilor ca acest proiect trebuie facut.

1. Ce parere aveti despre proiectul Rosia Montana?

2. Credeti ca Rosia Montana Gold Corporation va primi anul viitor autorizatie de constructie pentru proiectul minier?




Premierul Emil Boc reafirma, vinerea trecuta, ca nu este un "fan" al proiectului Rosia Montana si ca prevederile contractului, nefavorabile statului roman, ar trebui "revazute", subliniind totodata ca asteapta specialistii sa ii spun daca este nevoie de acordul CE pentru demararea proiectului.

Rosia Montana Gold Corporation dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, avand costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimeaza ca va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.

Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social, in timp ce statul roman controleaza 19,31% din actiuni, prin firma Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri.

Circa 30 de organizatii non-guvernamentale de mediu ii cer presedintelui Traian Basescu sa isi retraga recentele declaratii referitoare la proiectul de la Rosia Montana, considerate "presiuni inadmisibile asupra autoritatilor abilitate" sa ia o decizie privind aprobarea sau respingerea acestuia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri