Basescu a fost intrebat de protestari daca are in vedere desecretizarea contractului cu Gold Corporation pentru exploatarea miniera a zacamintelor de aur la Rosia Montana, potrivit Mediafax.

"Da, asta ma intereseaza in perioada urmatoare, o sa ma ocup si de desecretizare", a raspuns presedintele, dupa ce inainte mentionase ca acest contract a fost semnat in 1997, insa clasa politica "s-a facut ca dezbate" proiectul, fara a intreprinde demersuri concrete.

Peste o suta de persoane s-au adunat marti seara in fata Palatului Cotroceni pentru a participa la un flashmob organizat in semn de protest fata de pozitia presedintelui Traian Basescu fata de proiectul minier de la Rosia Montana.

Citeste si:

Dupa cateva minute de la inceputul protestului, presedintele Basescu a venit la manifestanti, discutand cu acestia aproape o jumatate de ora. El a explicat ca a decis sa vina intre ei intrucat a apreciat maniera civilizata a protestului.

In iunie 1999, Minvest Deva primeste de la Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM) "licenta de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argintifere" din perimetrul minier de la Rosia Montana. Licenta a fost aprobata printr-o hotarare de guvern, HG 458 din 1999. Hotararea de Guvern este semnata de premierul Radu Vasile si contrasemnata de presedintele ANRM Mihai Ianas, de Radu Berceanu din pozitia de ministru al Industriei si Comertului si de Decebal Traian Remes, ca ministru de Finante. Minvest SA devenind titularul licentei de exploatare, aceasta a fost transferata RMGC, in octombrie 2000, in virtutea parteneriatului intre Minvest SA Deva si Gabriel Resources, printr-o operatiune criticata dur de-a lungul timpului de opozantii proiectului.