Asa cum timp de 20 de ani marile companii multinationale au mutat profitul in tari cu taxe reduse, corporatiile au inceput sa transfere discret pierderile cauzate de situatia dificila din economia globala catre jurisdictii cu impozite ridicate, pentru a beneficia de stimulentele acordate acolo, informeaza Mediafax.
Concluzia apartine unui raport publicat recen de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care noteaza ca pierderile pot fi de asemenea valoroase, deoarece unele tari cu taxe ridicate, precum SUA, ofera deduceri si credite fiscale importante ca valoare companiilor cu pierderi.

Odata cu deteriorarea conditiilor economice globale, marile companii au tot mai putine profituri de ascuns in paradisurile fiscale din Insulele Caraibe, Europa si Asia.

Majoritatea jurisdictiilor cu impozite ridicate, precum SUA, ofera deduceri de taxe si credite fiscale generoase, care pot reduce costurile de ordin fiscal ale companiilor cu pierderi in perioade de dificultati economice, se spune in raportul OCDE.
"Suntem surprinsi de marimea pierderilor. A schimbat natura jocului", comenteaza Jeffrey Owens, directorul Centrului pentru politica si administrare fiscala din cadrul OCDE.

El a adaugat ca "transferarea, in consecinta" a pierderilor companiilor din jurisdictii cu taxe reduse in tari cu o fiscalizare ridicata demonstreaza "scheme agresive de planificare fiscala".

OCDE nu nominalizeaza tari sau companii implicate sau afectate de acest nou trend, insa noteaza ca unele astfel de miscari sunt legale, in timp ce unele "ocolesc legea" in anumite tari.

Raportul scoate in evidenta insa un sector in care aceasta practica este foarte raspandita, cel al serviciilor financiare. Expertii OCDE arata ca bancile cu sediul in tari cu taxe ridicate cumpara si vand derivate intre subsidiarele din zone cu impozite reduse si muta apoi pierderile in state cu o fiscalizare ridicata, jongland astfel cu activele financiare generatoare de pierderi.

Owens a afirmat ca OCDE incurajeaza anumite state membre sa inchida "portitele" din lege, care permit in unele cazuri folosirea multipla a acelorasi pierderi financiare sau utilizarea pierderilor pentru a "ieftini" tranzactiile de tip fuziune sau achizitie.

In studiu au fost incluse Australia, Austria, Canada, Danemarca, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Noua Zeelanda, Norvegia si Suedia, pe perioada 2000-2009.

Owens a aratat ca, desi raportul nu se refera la Statele Unite, "nu exista niciun motiv sa crezi ca pierderile ar fi mai mici in SUA", sugerand astfel ca marile companii americane transfera de asmeenea pierderile catre jurisdictii cu taxe ridicate. Impozitul pe profit este de 35% in SUA, unul dintre cele mai ridicate din lume.

Principiul pe care se bazeaza aceasta practica este "amanarea" pierderilor, o tehnica legala de contabilitate care permite companiilor sa aplice pierderile operationale nete din anul curent peste profitul operational din urmatorii ani. Masura are rolul de a permite companiilor sa evite falimentul, insa o consecinta a acestei concesii este facilitarea reducerii "artificiale" a cheltuielilor fiscale.

Legislatia care reglementeaza pierderile variaza de la o tara la alta, iar companiile exploateaza aceste diferente pentru a-si reduce cheltuielile fiscale, noteaza raportul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri