5 Septembrie 2011

Compania coreana BKB vrea sa intre in proiectul reactoarelor nucleare 3 si 4



Compania sud-coreeana BKB, parte a consortiului Korea Nuclear, a transmis ministrului Economiei, Ion Ariton, o scrisoare prin care isi declara intentia "ferma" de a cumpara actiuni la EnergoNuclear, societatea mixta care dezvolta proiectul de constructie a reactoarelor nucleare 3 si 4 la Cernavoda, potrivit Mediafax.

In scrisoare, compania isi declara intentia ferma de a prelua actiuni ale EnergoNuclear, se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Economiei.

EnergoNuclear este detinuta de compania de stat Nuclearelectrica. In actionariat se regasesc si companiile Enel (Italia) si ArcelorMittal Romania.

In scrisoar, semanta de presedintele companiei, se arata ca decizia de a investi in proiect a fost luata dupa intalnirea avuta in luna ianuarie 2011 cu Ariton.

"Suntem siguri ca tehnologia Korean CANDU este cea mai buna pentru constructia reactoarelor 3 si 4 Cernavoda, deoarece aceasta tehnologie este recunoscuta la nivel mondial si numeroase centrale nucleare au fost construite cu aceasta tehnologie in Republica Korea. Toate aceste centrale nucleare au functionat in siguranta in ultimii 30 de ani", se arata in scrisoarea BKB, citata de Ministerul Economiei.

Reprezentantii consortiului Korea Nuclear, condus de BKB, intentioneaza sa vina in Romania pentru discutii tehnice cu reprezentantii Ministerului Economiei si cu EnergoNuclear.

Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavoda, cauta noi actionari pentru continuarea proiectului de constructie a reactoarelor dupa ce grupurile energetice CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF SUEZ (Franta-Belgia), care au semnat acordul de investitii in 2008, s-au retras din proiect.

De proiect s-au aratat interesate mai multe companii din Japonia, China, Coreea si SUA.

Unitatile nucleare 3 si 4 vor avea o putere instalata de 720 MW fiecare si vor dubla capacitatea de productie a centralei de la Cernavoda.

Cele doua reactoare nucleare functionale ale centralei de la Cernavoda asigura aproape 20% din necesarul de electricitate la nivel national.



Citeste si