Criza gazului metan pe filiera Rusia, precum si cresterea barilului au declansat o adevarata goana dupa descoperirea de noi zacaminte de hidrocarburi. Datele statistice arata ca Petrom si-a marit cu 400% perimetrele in 2006 fata de 2005.
La prima licitatie pentru concesionarea a 24 de perimetre nu s-a prezentat nici o firma. Acum o luna am facut o a doua licitatie si am primit oferte de la 17 firme, ne anunta Gheorghe Buliga, presedintele Agentiei Nationale de Resurse Minerale (ANRM). Interesul urias pentru zacamintele de hidrocarburi (gaze, petrol) din Romania este dat de problemele care apar din ce in ce mai pregnant pe plan mondial si ar putea duce la o criza energetica.

Romgaz si Petrom, cei mai mari jucatori

In prezent, Petrom si Romgaz sint cei mai mari jucatori de pe piata hidrocarburilor. Dar sint si alte firme mai mici care incep sa-si faca loc pe aceasta piata, mai adauga Buliga. Directorul Romgaz, Alexa Jakab, ne anunta ca exista intr-adevar o schimbare de strategie in politica nationala dupa criza gazului via Rusia. Se lucreaza la politica energetica a Romaniei pentru anii 2005-2008 la minister.

Alaturi de noi la acest plan contribuie si Petrom, respectiv companiile de energie electrica. Noi avem in prezent un portofoliu de perimetre pe care le exploram si apoi le exploatam, sustine Alexa Jakab. Directorul Romgaz mai spune ca din cele 3,2 miliarde de metri cubi din rezerva de gaze s-au consumat pina acum deja jumatate, adica 1,6 miliarde de metri cubi de gaze.

Petrom a crescut cu 400% cautarile de titei

Unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata petrolului din Romania este Petrom. Daca in anul 2005 Petrom a executat prospectiuni 3D (proiectie tridimensionala) pe o suprafata de 230 km patrati, in acest an se vor executa pe 675 km patrati. De asemenea, a crescut de aproape zece ori lungimea profilelor pentru descoperirea zacamintelor de hidrocarburi (asa-numitul 2D - proiectie in plan). Daca in 2005 s-au executat prospectiuni 2D pe 130 de kilometri, in acest an se vor executa prospectiuni 2D pe 1.110 km.


Se lucreaza la foc continuu


Potrivit lui Nicolae Petrisor, membru in Consiliul de Administratie la SC Prospectiuni SA, valoarea contractelor cu Petrom a crescut intr-adevar in acest an de patru ori fata de anul trecut. Am participat la Petrom la o licitatie internationala pentru a executa prospectiuni si, dupa cum stiu eu, am cistigat tot. La Romgaz in schimb avem un contract-cadru si lucram deja cu trei echipe. Iar o echipa are citeva sute de muncitori, mai precizeaza Nicolae Petrisor.

Anul trecut, Romgaz a executat pe 35 de kilometri patrati lucrari 3D, iar 2D pe 1.000 de kilometri. Se pare ca si aici valoarea prospectiunilor va creste dupa modelul Petrom. De fapt, SC Pospectiuni SA, se pare singura societate de acest gen din tara, are deja contracte antamate si pe afara, in special in Maroc.

In acest an, Prospectiuni va investi in tehnologie peste 15 milioane de euro, tocmai pentru a putea onora solicitarile care vin de la companii precum Petrom si Romgaz, care detin cam 70-80% din piata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri