In septembrie 2007, Cristian Colteanu prelua carma operatiunilor GE in Romania, Bulgaria si Moldova, dupa ani buni in diplomatie si comert exterior. Astazi, managerul vorbeste despre mentinerea ofensivei intr-un business regional ale carui venituri ar putea ajunge la 1 miliard de dolari, dar si despre pietele de energie din cele trei tari.
A venit la conducerea companiei in regiune cu intentia de "a creste semnificativ prezenta GE si, bineinteles, de a semna cat mai multe contracte". Se marca atunci, totodata, cel de-al patrulea an de crestere consecutiva ca volum al vanzarilor.

Acum, miza este "o crestere semnificativa de doua cifre", anunta Cristian Colteanu, intr-un interviu acordat wall-street.ro.


Wall-Street.ro: Care sunt prioritatile si tintele GE in regiune anul acesta?

Cristian Colteanu (foto): In Romania, avem in vedere dezvoltarea pe segmentul eolian si biogaz, insa un alt domeniu de interes este zona de cogenerare industriala, dar mai ales de producere a energiei in conditii de inalta eficienta. Sunt increzator ca piata de echipamente medicale are sanse mari sa revina pe crestere, pe fondul asteptarilor legate de cererea din partea spitalelor descentralizate.

Contextul economic mai putin favorabil din anii trecuti nu a constituit un obstacol. Ne-am depasit asteptarile, dar ramanem in ofensiva. Tinta noastra este cifra de 1 miliard de dolari, venituri pe care sa le producem companiei intr-un singur an. Chiar daca pare o tinta indrazneata, regiunea are un potential deosebit, iar eu sunt increzator ca o vom putea atinge. Ne mentinem deci si anul acesta directia ascendenta si mizez pe o crestere semnificativa de 2 cifre. Targetul global este de a depasi de 2-3 ori nivelul de crestere economica.

Wall-Street.ro: Care sunt cele mai importante proiecte din domeniul energiei la care lucrati in prezent, in Romania?

Cristian Colteanu
: GE Energy nu este doar furnizor de tehnologie pentru industria energetica, dar si partener in dezvoltarea unor parcuri eoliene care insumeaza in Bulgaria 70 MW, iar in Romania, 300 MW. Recent, s-a dat avizul din partea Transelectrica pentru conectarea la retea a celor 4 proiecte dezvoltate in parteneriat in nord-estul Romaniei, in judetul Vaslui. In plus, GE Energy are un parteneriat cu CEZ pentru constructia parcului eolian de la Fantanele si Cogealac de 600 MW, care la finalizare va deveni cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa. GE mai este furnizor de echipamente pentru numeroase proiecte eoliene cu capacitati mai mici, investitii ale unor dezvoltatori locali, printre care si grupul de firme Monsson Alma.

Un alt proiect de anvergura este si constructia centralei electrice de 860 MW pe gaz in ciclu combinat pentru Petrom, dezvoltat in prezent de GE si Metka. Eficienta energetica va fi de peste 57%, ceea ce inseamna aproape o dublare fata de nivelul de rentabilitate existent pe piata locala, de 30% in medie.

Wall-Street.ro: Conduceti si operatiunile GE in Bulgaria si Republica Moldova. Cum sunt cele doua piete comparativ cu cea a Romaniei?

Cristian Colteanu: Dependenta tot mai mare de importurile resurselor energetice ajunsa la nivelul de 97% si eficienta energetica scazuta (aproape de trei ori mai mica fata de tarile europene), sunt principalele probleme ale sistemului energetic moldovean. Strategia energetica locala construita pe termen lung incearca sa vina cu solutii, adica valorificarea sursele alternative si stabilirea unei tinte de 20% din consumul total de energie generat in 2020 sa fie produs din surse regenerabile (in prezent la nivelul de 6%).

O realizare recenta este aderarea la Comunitatea Energetica Europeana, ceea ce inseamna ca s-a facut un pas decisiv spre alinierea regulilor de piata la standardele UE. Republica Moldova prezinta un potential deosebit pentru domeniul solar, eolian si pentru biomasa, insa contextul politic incert si lipsa de predictibilitate a pietei ii determina pe majoritatea antreprenorilor sa aleaga alte tari din regiune pentru astfel de proiecte.

In ceea ce priveste Bulgaria, ca structura a sistemului energetic, ea este destul de asemanatoare cu Romania, in sensul ca si acolo baza consumului este asigurata de energia nucleara si de carbune. Deosebirea este ca in cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeana, Bulgaria si-a anuntat clar decizia de reabilitare a zonelor de producere a energiei electrice pe baza de carbune, si chiar s-au reabilitat, in parteneriat cu companii importante internationale, marile centrale pe carbune - Marita 1, Marita 2. Exista deci o productie de baza reabilitata, dar sunt necesare investitii importante in dezvoltarea retelei, iar acest lucru limiteaza potentialul energiei eoliene, de exemplu.

Legislatia pentru regenerabile, recent aprobata in Bulgaria, a creat o multime de controverse, slabind increderea investitorilor. Acestia vor putea afla pretul la care vor vinde energia produsa doar la finalizarea unui proiect de investii. Astfel de incertitudini, precum si dificultatea conectarii la retea, fac din Bulgaria o piata mai putin atractiva decat Romania pentru proiecte energetice in acest moment.

Wall-Street.ro: Investitiile in energia eoliana au impulsionat sectorul fuziunilor si achizitiilor (M&A – mergers & acquisitions) in 2010. Care sunt previziunile dvs. pentru acest an?

Cristian Colteanu: Piata de fuziuni si achizitii in general a inregistrat un declin constant in perioada imediat urmatoare crizei. Nu este o surpriza, ci raspunsul firesc in fata declinului economic. Pe o piata dominata de lipsa de lichiditati, somaj in crestere, productie la capacitate redusa, fiecare CEO responsabil s-a concentrat pe „supravietuietuire”, pe operatiuni care sa asigure mentinerea activitatii la nivelul curent.
Odata ce economiile din regiune au inceput sa-si tureze motoarele, strategia de business trebuie sa se schimbe, spiritul competional revine.

Acestea sunt premize pentru ani mai buni pentru piata de achizitii si fuziuni. Conform informatiilor pe care le detin, numarul tranzactiilor a crescut de patru ori in 2010 fata de 2007, iar proiectele eoliene au stat la baza a mai mult de 50% dintre acestea. Schema de suport pe baza de certificate verzi aprobata de Comisia Europeana recent si posibilitatea accesarii unui grant guvernamental de pana la 40% pentru proiecte eoliene de capacitati mici vor crea in continuare dinamicitate pe piata de M&A energetica locala.

Wall-Street.ro.: Generalizand discutia despre piata din Romania, ce schimbari in strategia energetica nationala ati propune astfel incat Romania sa devina mai atractiva pentru investitori?

Cristian Colteanu: Romania trebuie sa beneficieze de o strategie coerenta, pe termen lung, cu tinte concrete, angajamente ferme, bazate pe norme aplicative si legislatie. Strategia energetica trebuie sa aiba de asemenea in vedere tehnologia de ultima generatie, mentinandu-si aplicabilitatea in timp, astfel incat toate proiectele de investitii sa fie utilate cu echipamente eficiente, productive, performante si la standardele de mediu cerute de UE.

Wall-Street.ro: Luand exemplul sistemelor centralizate de incalzire urbana, ce credeti ca ar trebui imbunatatit in acest sector?

Cristian Colteanu: Romania este a treia piata din Europa in ceea ce priveste sistemele centralizate de incalzire urbana, dar peste 90% din retelele de termoficare urbane sunt intr-o situatie economica si tehnica deficitara. De aceea, consideram ca dezvoltarea cogenerarii in baza unui program national in care sa se stabileasca strategic investitiile necesare modernizarii centralelor este o actiune esentiala pentru a putea asigura o distributie echilibrata a energiei si pentru a putea sustine planurile economice ale fiecarei regiuni.

Consideram ca investitiile in generare si diversificarea surselor de energie reprezinta o necesitate absoluta. Avem, pe de o parte, infrastructura energetica invechita, care va trebui modernizata pentru a continua sa produca si pentru a i se mari eficienta, neputand altfel sa sustina economia tarii, iar pe de alta parte, angajamentele fata de Uniunea Europeana pe care trebuie sa le respectam in calitatea de tara membra. Cei mai mari poluatori din industria energetica sunt producatorii care folosesc carbunele pentru a produce energia electrica. Si aici este nevoie de investitii masive pentru reducerea cantitatilor de dioxid de carbon (CO2). Adica pe langa investitiile de retehnologizare pentru sporirea eficientei, vor fi necesare investitii masive pentru reducerea emisiilor de CO2.

Wall-Street.ro: Recent, Romania a fost suspendata de la tranzactionarea internationala a certificatelor de emisii de dioxid de carbon. Practic, cel putin 6 luni de acum incolo, statul nu va putea sa-si valorifice surplusul de 300 de milioane de certificate de emisii de dioxid de carbon, a caror valoare este estimata acum la 1,2 miliarde de euro. In aceasta situatie, considerati ca Romania pierde efectiv bani sau pierde oportunitatea de a face bani?

Cristian Colteanu: Acest valoros potential reprezentat de tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon trebuie sa aiba o sustinere legislativa pentru valorificarea lor. Legislatia nationala trebuie sa fie calibrata pe specificul, potentialul (energetic al fiecarei tari – n. red.). Autoritatile aveau o „redeventa” din tranzactionarea acestor certificate, dar se pare ca nu a existat suficienta promptitudine si celeritate pentru a sustine niste dividende.

Romania pierde atat bani, cat si oportunitatea de a face bani. Nu au incasat contravaloarea si daca ar fi fost suficient de prompti pentru valorificare, ar fi putut retehnologiza si ar fi putut accelera proiectele cu finantare UE. Sunt increzator insa ca aceasta situatie va fi remediata si se vor lua masurile necesare astfel incat Romania sa intre din nou in schemele de tranzactionare.

Wall-Street.ro: Investitiile masive inseamna si preturi mai mari la energie pentru consumatori?

Cristian Colteanu: Bineinteles, toate aceste sume se vor regasi in pretul viitor al energiei. Trebuie insa mentionat ca in comparatie cu media europeana, pretul energiei electrice in Romania nu este deloc mare. Acest lucru se datoreaza atat lipsei de investitii masive in domeniu (majoritatea capacitatilor sunt in functiune de 30-40 de ani) dar si datorita faptului ca o treime din mixul energetic provine din hidrocentrale iar energia produsa astfel are pretul cel mai scazut de pe piata.

Situatia se va schimba treptat, avand in vedere faptul ca resursele regenerabile au inceput sa livreze energie in sistem capatand o pondere crescuta in cadrul mixului energetic intern. De asemenea, un alt motiv pentru care Romania abia acum incepe sa resimta cresterea preturilor la energie este procesul de liberalizare a pietei energetice la nivelul UE si tendinta declarata de a se crea o piata regionala iar ulterior o piata unica europeana a energiei care sa practice un pret unic. Liberalizarea creeaza concurenta, iar concurenta va da nastere unor avantaje concrete pentru client. Ne aflam, deci, in pragul unei revolutii in sectorul energetic.

Wall-Street.ro: Vorbim, asadar, despre un sistem energetic ce ar trebui schimbat complet?

Cristian Colteanu: Consider ca sistemul energetic romanesc trebuie regandit in totalitate. Este, deci, absolut necesara asumarea unei strategii energetice pe termen lung, care sa fie transpartinica si care sa indice viziunea si interesul tarii in acest domeniu. Romania are potentialul necesar pentru a deveni lider in domeniul energiei, avand una dintre cele mai competitive legislatii din UE. Provocarea ramane acum la nivelul autoritatilor in a identifica mecanismele necesare pentru a sustine investitiile in sectorul energetic si pentru a asigura viabilitatea acestora prin reglementari secundare. In plus, birocratia excesiva in procesul de aprobari poate constitui inca un obstacol.

Wall-Street.ro: Este si cazul retragerii investitorilor din proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda?

Cristian Colteanu: In lipsa unor directii de actiune clare, nu sunt intamplatoare evenimente precum retragerea investitorilor de la Cernavoda. Este un semnal de alarma puternic, iar eu sunt increzator ca se vor face demersurile necesare pentru a indrepta sectorul energetic intr-o directie favorabila si eficienta din punct de vedere tehnic si economic. In reactoarele 3 si 4 exista deja o investitie, asa ca ar fi pacat sa nu se realizeze. In plus, concretizarea acestui proiect ar permite Romaniei sa devina un jucator activ pe piata energetica a UE, contribuind totodata la realizarea unui mix energetic durabil, competitiv si sigur.

Orice investitor cauta un cadru legislativ stabil si predictibil pe termen lung. Semnele de intrebare si incertitudinea privind viitorul oricarui domeniu de business indeparteaza intentiile de investitii, chiar daca potentialul pietei este net superior tarilor din regiune. Este nevoie de asemenea de transparenta la nivel decizional si de promovarea unui dialog constructiv intre autoritati si mediul de afaceri pentru a fundamenta o piata atractiva, dar si o relatie de incredere cu potentialii investitori.

[GE este implicat in lucrarile de service si mentenanta pentru unitatile 1 si 2 de la Centrala Nucleara de la Cernavoda, contractul fiind reinnoit recent pentru o perioada de inca 8 ani.]

Wall-Street.ro: Care sunt estimarile dvs. privind evolutia economica a Romaniei in urmatoarea perioada?

Cristian Colteanu: Sunt deja semne de revigorare economica a diferitelor tari membre ale UE. Din datele oficiale, precum cele ale BNR, se pare ca anul acesta vom avea o crestere economica de 1,5-2% si speram ca aceasta crestere sa se regaseasca si in proiectele de investitii. Exista oportunitati incredibile de a micsora decalajul prin investitii astfel ca tempoul de modernizare a Romaniei sa fie mai alert. Romania, ca si alte membre UE, trebuie sa se pregateasca pentru exercitiul financiar 2013-2020.

Cine este Cristian Colteanu

Colteanu, 58 de ani, a fost Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Romanei in Italia intre anii 2003 si 2007. In aceeasi perioada a fost Ambasadorul Romaniei in Republica Malta si Republica San Marino. De asemenea, Colteanu a activat in sectorul guvernamental in calitate de Secretar de Stat, Coordonator National al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est si Coordonator National al Initiativei de Cooperare in Sud-Estul Europei in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, din 2000 pana in 2003.

In sectorul industrial si energetic, Colteanu a fost consilier in afaceri si reprezentant al grupului de companii Ansaldo in Bucuresti timp de 15 ani (1986-2000). Inainte de a ocupa acest post, Colteanu a coordonat intre anii 1978 si 1983 Biroul din SUA al companiei comerciale Masinexport, in calitate de reprezentant al companiei in Statele Unite.

Cristian Colteanu este absolvent al Institutului de Politehnica din Bucuresti si are o diploma de licenta cu specializarea in domeniul masini-unelte. A urmat diferite cursuri in domenii precum comert international, cooperare economica internationala, resurse umane, finante internationale si mediu politic.

General Electric este o companie globala cu activitati in sectorul infrastructurii, al serviciilor si al media, producand de la motoare de aeronave, pana la echipamente medicale si programe de televiziune. GE este prezenta in peste 100 de tari, inclusi in Romania. Gigantul american a intrat pe piata romaneasca in 1984 cu divizia de echipamente energetice si avea, la acea vreme, doar doi angajati. Astazi, toate liniile de business ale GE sunt active la nivel local, numarul angajatilor fiind de 250.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri