Importurile de mobilier au crescut in intervalul analizat cu 8,2%, la 131,4 milioane euro.

In aceste conditii, vanzarile interne (productie locala si importuri minus exporturi) s-au diminuat cu 12,2% in perioada ianuarie-mai, la 347,9 milioane euro, conform sursei citate.

"Credem ca pana la sfarsitul anului scaderea va fi mai mica, pentru ca in general lunile de toamna sunt cele mai bune pentru vanzari", a declarat presedintele APMR, Aurica Sereny, citat de Mediafax.

Pe piata interna, vanzarile sunt sustinute fie de produsele foarte ieftine, fie de mobilierul de lux, in conditiile in care "clasa medie a saracit", a adaugat ea.

Firmele romanesti exporta in principal produse traditionale, din lemn masiv, dar in ultima perioada au crescut si vanzarile externe de mobilier modern, potrvit sursei citate.

Citeste si:

"Speram ca exporturile vor creste cu 15% in acest an", a mai spus Sereny.

Exporturile de mobila si parti componente a atins maximul istoric in 2010, cand s-au ridicat la 1,17 miliarde euro, in crestere cu 13,6% fata de anul anterior. Principalele piete externe sunt Germania, Franta si Italia.

Valoarea productiei interne s-a diminuat cu 1,5% anul trecut, la 1,82 miliarde euro, iar vanzarile interne au scazut cu 15,2%, la 962 milioane euro.

APMR are aproximativ 450 de membri din industria mobilei si segmente conexe. Membrii asociatiei genereaza peste 60% din productie si 70% din exporturile de mobila din Romania.