Odata cu venirea toamnei, companiile din Romania au crescut cererea de personal, cei mai cautati fiind potentialii angajati din domeniile IT, bancar, si productie auto. Cu toate acestea, angajatorii prefera sa mai astepte decat sa recruteze pe oricine in pozitii cheie, potrivit Trenkwalder.
„Dupa perioada de vara, toamna vine cu o cerere in crestere pe segmentul recrutare – cerere ce tine cont de cele doua conditii mentionate anterior: deficit de candidati de calitate, respectiv timpi mai lungi de selectie”, a declarat Bogdan Florea, directorul general al Trenkwalder, una dintre principalele companii de HR si recrutare din Romania.

Astfel, recrutarile vizeaza preponderent potentialii angajati in domeniul IT, unde sunt cautati programatori pe diverse platforme. De asemenea, domeniul bancar recruteaza masiv de la reprezentanti de vanzari pana la directori de sucursale si de regionale, in timp ce in retail cei mai cautati pentru recrutare sunt candidatii pentru pozitii de director de magazin. Angajatorii din domeniul productiei auto cauta, de asemenea, directori de productie, directori de achizitii, directori financiar-contabili.

Potrivit Trenkwalder, ofertele salariale pentru aceste pozitii au revenit la nivelurile de dinainte de recesiune, pe fondul nevoii angajatorilor de a lucra cu specialisti bine pregatiti si cu experienta.

„Diferenta de oferta salariala (salariu plus bonusuri) pentru un candidat cu referinte excelente si unul mediu poate fi de aproape simplu la dublu, insa castigul pentru companie poate fi inzecit”, explica directorul Trenkwalder.

Astfel, cele mai mari valori medii ale ofertelor salariale sunt de 1.500 – 2.000 de euro, net, in domeniile IT si bancar, insa pot depasi si aceste niveluri in cazul candidatilor cu referinte excelente.

„Odata cu iesirea din recesiune si cu relansarea multor afaceri, companiile, in special cele mari, au reinceput sa investeasca in crestere si in oameni. Batalia se va da in continuare pe oameni mai bine pregatiti, care sunt mai eficienti si pot genera o profitabilitate mai mare companiilor angajatoare”, a precizat Bogdan Florea.

Cu toate acestea, conform Trenkwalder, deficitul de personal de inalta calificare se va mentine in perioada urmatoare, pe fondul cresterii asteptarilor angajatorilor de la noii angajati.

„Deficitul de personal calificat are doua cauze: in primul rand, candidatii intr-adevar bine pregatiti sunt rari si pe de alta parte, nici companiile nu mai angajeaza pe oricine, ci prefera sa tina posturi descoperite decat sa aduca in organizatie personal nepotrivit”, a mai spus Bogdan Florea.

Furnizorul de servicii de recrutare si leasing de personal a incheiat primul semestru cu venituri de 11 mil. euro, cu 30,7% mai mult decat in aceeasi perioada din 2010.

Trenkwalder a intrat pe piata romaneasca in 2006, dupa ce a achizitionat compania Sobis Sibiu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri