Datele obtinute in urma sondajului mai arata faptul ca sistemul de invatamant romanesc produce o nemultumire generala intre respondenti, 64,2% dintre acestia declarandu-se nemultumiti si foarte nemultumiti de el.

„Cauzele principale identificate sunt infrastructura scolara, care nu este suficient de performanta (40%), rezultatele slabe ale BAC-ului din acest an, care sunt efectele unui sistem educational depasit (35%) sau faptul ca in scoala se predau prea multe materii (32,9%). Alte probleme importante de care se loveste sistemul de educatie romanesc sunt dezinteresul elevilor fata de scoala (84,1%), lipsa unor programe de educatie atractive si actuale (83,1%), insuficienta fondurilor alocate de guvern invatamantului (80,9%), dar si pregatirea profesorilor (72,8%) sau dotarea scolilor (62,4%)”, se arata intr-un comunicat.

Aspecte ingrijoratoare reprezinta, de asemenea, absenteismul elevilor care este vazut ca fiind o problema tot mai mare (54,2%) si frauda la examene (59,2%).

Abandonul scolar si violenta in scoli sunt si ele considerate, aproape in egala masura, probleme tot mai mari (45,5% respectiv, 47,6%).

Aceste probleme, in opinia respondentilor isi gasesc rezolvarea prin dezvoltarea unei curricule mai atractive, interactive si aplicate (88,5%) sau prin dezvoltarea de programe educationale alternative, mai precis o educatie non-formala (85,2%).

Citeste si:

In acest context, un procent important de respondenti (43,1%) considera ca scolile private sunt o alternativa mai buna la scolile de stat din Romania. Cu toate aceste, 56,9% nu sunt de acord cu acest lucru.

De asemenea, potrivit sondajului, 55,4% din persoanele chestionate nu si-ar trimite copii la o astfel de scoala, in timp ce 44,6% ar alege astfel de institutii.

Dintre respondentii care ar ar alege sa plateasca pentru un an de scolarizare la o scoala privata, 20,2% ar plati pana la 801 si 1000 de euro pe an.

La intrebarile sondajului online „Starea invatamantului din Romania” au raspuns un numar de 5724 de utilizatori iVox, care au completat chestionarul in perioada 8 – 21 August 2011. Chestionarul folosit a cuprins un numar de 20 de intrebari.