"Suntem dispusi la orice discutii, dar deja participatia statului este competiviva, avand in vedere ca 56% din beneficiile acestui proiect raman in Romania. Acest procent de 56% este comparativ cu cele obtinute de tari din Europa de vest", a afirmat Szentesy, potrivit Mediafax.

Solicitata sa explice ce intelege "prin 56% din beneficii", Szentesy a afirmat ca acestea reprezinta tot ce va incasa statul roman din taxe, impozite, redevente, precum si sumele din vanzarea aurului si argintului.

Echivalentul a 56% din beneficiile exploatarii de la Rosia Montana este 4,2 miliarde dolari, potrivit unei prezentari a Ceciliei Szentesy. Potrivit acesteia, veniturile din vanzarea aurului si argintintului de la Rosia Montana se ridica la 7,5 miliarde dolari.

Solicitat sa spuna la cate tone de aur va avea dreptul Romania din acest proiect, Dorin Gaman, director in Ministerul Economiei, nu a raspuns.

"Este calculul facut de investitor", a spus Gaman, referindu-se la castigul statului din proiectul de la Rosia Montana.

RMGC ia in calcul un pret mediu al aurului de 900 dolar pe uncie. Szentesy a precizat ca aceasta cotatie reprezinta o medie a ultimilor ani, si nu pretul actual al aurului pe pietele internationale.

Citeste si:

Presedintele Traian Basescu a mers, in urma cu o saptamana, la Rosia Montana, unde a declarat ca proiectul de exploatare a aurului a stat ingropat din 1997 din cauza lasitatii politicienilor, care "nu au vrut sa ii doara capul".

De asemenea, Basescu afirma in luna august ca acordul pentru exploatarea aurului "trebuie facut", dar "cu conditia sa fie renegociata partajarea beneficiilor".

RMGC este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social, in timp ce statul roman controleaza 19,31% din actiuni, prin firma Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri.

In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) poate vinde in avans aurul si argintul pe care le va extrage, pentru finantarea operatiunilor companiei, iar statul nu va incasa dividende atat timp cat Minvest Deva, actionar minoritar, va avea datorii fata de Gabriel Resources rezultate din majorari de capital.