Situatia financiara a companiilor de stat nu se va imbunatati daca managementul va deveni privat, este de parere Florin Ciocanelea, CEO al Grup Servicii Petroliere si fost director general al departamentului Petrom International.
Cata vreme societatea se afla sub controlul statului, seful unei entitati cu actionariat public se confrunta cu Consiliul de Administratie (CA), oficialii Curtii de Conturi, DIICOT-ul si cu multe alte reclamatii.

„In compania pe care o conduc, pentru a cumpara un echipament de un milion de dolari, toata tranzactia se finalizeaza intr-o zi. La o firma de stat, achizitia unui echipament, de exemplu, de 100.000 dolari dureaza cateva luni, timp in care pretul acestuia creste si poate nici nu mai ai nevoie de el. Sa nu uitam ca si Exxon, General Motors sau Lehman Brothers au avut management privat si acesta nu a reusit sa le salveze”, a precizat Florin Ciocanelea (foto).

Ideea unui management privat la companiile de stat a fost lansata de catre Fondul Monetar International (FMI), cu intentia de a reduce arieratele acestora, dar si pentru a impulsiona profiturile firmelor aflate in portofoliul guvernului.

Directorul general al Electrica, Ioan Folescu, a explicat ca principala calitate a unui manager sunt competentele si nu nationalitatea, iar in ceea ce priveste privatizarile ar trebui „separate din cos merele stricate de cele bune”.

„Si la mine in companie sunt directori care vin de nu stiu unde. De exemplu, daca un manager din Germania va prelua o companie de stat locala, dupa un an de zile se va lovi de aceleasi probleme si va trage concluzia ca trebuie privatizata cu un partener strategic. Electrica ar avea un profit mai bun decat cel din prezent daca nu ar fi arieratele fata de CFR, care are de platit 200 milioane euro sau Oltchim, care ne datoreaza 100 milioane euro”, a completat Folescu.

Seful Grup Servicii Petroliere spune ca problema majora a companiilor de stat este chiar actionarul principal, format din 22 milioane de persoane si din reprezentantii acestora, adica institutiile publice.

„CFR are probleme, daca maine se ia decizia de a fi inchisa compania se va comenta negativ asupra acestui lucru.In 2003 – 2004 cand eram la Petrom s-a luat decizia de a majora pretul benzinei cu cativa bani, iar toata lumea a urlat ca statul se imbogateste pe seama oamenilor de rand. In prezent, pretul benzinei tot urca si nimeni nu mai zice ceva”, a adaugat Florin Cioacanelea.

Totodata, profesorul de economie Daniel Daianu este de acord ca statul sa pastreze controlul in domeniul energetic intrucat reprezinta un sector strategic.

„Daca ar fi dupa mine nu as privatiza Romgaz. Si cu Petrom putea proceda la fel, daca opream capuseala si eficientizam compania. In Franta, acum 30 de ani, a avut loc o revolutie manageriala la nivelul companiilor de stat, de ce nu s-ar putea intampla si in Romania la fel?”, a declarat Daianu.

Potrivit discutiilor cu guvernului cu FMI, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, CFR Marfa, CFR Calatori si CFR Infrastructura se numara printre cele 15 companiii de stat care vor avea manageri privati.

Hidroelectrica, Oltchim, Tarom si CFR Marfa sunt companiile de stat unde atat FMI, cat si autoritatile romane au convenit pana acum sa numeasca management privat, lista finala urmand sa fie definitivata pana la jumatatea lunii septembrie.

Cum comentati? Ce parere aveti despre proiectul MANAGER PRIVAT IN COMPANIILE DE STAT?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri