Cele patru companii la care s-au desfasurat inspectiile sunt SC Dorna SA Suceava, SC Albalact SA Alba, SC Lacta SA Giurgiu si SC Simultan SRL Faget Timis.

Inspectiile inopinate au avut loc in cadrul investigatiei declansate de Consiliul Concurentei privind o posibila intelegere intre cele patru companii de a participa cu oferte trucate la licitatia organizata de Consiliul Judetean Giurgiu in data de 2 septembrie 2010. Valoarea totala a contractelor, incheiate cu cele patru companii pentru perioada 2010 -2014, este de 17,9 milioane lei (aproximativ 4,2 milioane euro).

“Suspectam ca ar exista o intelegere intre companiile inspectate de a participa cu oferte formale la licitatie. In acest fel, contractele au fost adjudecate prin rotatie, fiecare din cele patru companii, castigand cel putin un contract. In domeniul achizitiilor publice concurenta se manifesta in momentul participarii la licitatii. De aceea, este foarte important sa depistam si sa corectam disfunctionalitatile din acest domeniu, astfel incat in final sa avem o cheltuire eficienta a fondurilor publice”, a declarat Bogdan Chiritoiu (foto), presedintele Consiliului Concurentei.

Citeste si:

In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor. Reamintim ca din septembrie 2009, autoritatea romana de concurenta a adoptat noile instructiuni privind politica de clementa, instructiuni care se aplica atat intelegerilor orizontale, cat si restrictionarilor verticale foarte grave.

Legea concurentei (nr. 21/1996) interzice orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurentei, in special cele care urmaresc participarea, in mod concertat, cu oferte trucate la licitatii sau la orice alte forme de concurs de oferte.