Americanul Steve Warner, directorul general al companiei farmaceutice MSD Romania, isi aminteste ziua tragediei cu lux de amanunte. Se afla la un curs de pregatire care se tinea intr-o localitate la nici 160 de kilometri departare de New York City.

„Cand mi-am facut bagajele, mi-am uitat cureaua, asa ca imediat dupa deschiderea primei sesiuni m-am strecurat in afara salii de sedinte si m-am dus la magazinul de cadouri al hotelului sa-mi cumpar alta. Era putin dupa ora 9 dimineata”, povesteste Warner (foto) pentru wall-street.ro.

Cand sa achite cureaua, casiera i-a spus, palida la fata, ca un avion tocmai intrase intr-unul din turnurile World Trade Center. „M-am gandit ca era ingrozitor ca un avion mic, privat sa se izbeasca de turn, pentru ca nici nu mi-a trecut prin cap ca un avion comercial ar putea sa loveasca cladirea”, spune americanul.

In drum spre sala de sedinte, el s-a oprit sa priveasca la unul dintre televizoarele din holul hotelului: se derulau reluari ale primei coliziuni. „Cateva secunde mai tarziu, au inceput sa fie transmise imagini in direct si, in momentul in care le urmaream, cel de-al doilea avion a lovit turnul sudic. Nu-mi venea sa cred. Prima data am crezut ca a fost o noua reluare, nu era posibil ca un al doilea avion comercial sa loveasca turnurile. Prezentatorul amutise”, rememoreaza directorul general al MSD Romania.

Pe fundalul imaginilor, se puteau auzi tipetele oamenilor de pe strazile New Yorkului. Warner spune ca a fost cel mai terifiant moment la care a asistat si ca, dupa cateva minute bune de paralizie, cu greu a gasit forta necesara sa se intoarca in sala de sedinte pentru a le colegilor vestea despre cele doua atacuri asupra turnurilor gemene.

„Le-am spus participantilor ce s-a intamplat. Pentru un minut sau doua, coordonatorul nu m-a crezut si chiar a incercat sa revina la temele de discutie ale sesiunii de pregatire. L-am intrerupt si i-am sugerat sa suspende sedinta. Unii participanti aveau deja lacrimi in ochi”, isi aduce aminte americanul.

Privind inapoi, Steve Warner este de parere ca atacul terorist a avut un impact semnificativ si de lunga durata asupra SUA si asupra pietelor mondiale. „Tin minte ca bursa a ramas inchisa pana pe 17 septembrie si cand a fost redeschisa s-au inregistrat scaderi timp de o saptamana in sir”, detaliaza el.

In plus, efecte de durata au fost si asupra turismului si comertului, intern si international. Ca urmare a legislatiei antiterorism de dupa 11 septembrie, era mai complicat sa calatoresti si sa conduci un business.

„Este clar ca atacurile au insemnat si o crestere semnificativa a cheltuielilor SUA in sectorul militar, ceea ce a avut efect asupra deficitului bugetar de astazi”, afirma managerul.

Steve Warner a vizitat de cateva ori locul de unde se inaltau cele doua turnuri si spune ca acum locul este un amestec ciudat de forfota si emotii. „Chiar daca orasul forfoteste chiar in spatele tau, toata lumea ramane tacuta. Sentimentele de tristete sunt coplesitoare, iar multi oameni incep sa planga”, incheie Warner.

Afla aici detalii despre parcursul profesional al lui Steve Warner - de la armata la medicamente.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri