LNM Holding negociaza preluarea Krivoi Rog, iar de sansele grupului indian depind si sperantele statului roman de a-si recupera banii investiti in urma cu 20 de ani in combinatul din Ucraina. Suma pe care au cheltuit-o companiile romanesti se ridica la 800 de milioane de dolari.

Grupul siderurgic LNM Holding, detinut de Lakshmi Mittal, si-a exprimat interesul de a finaliza combinatul de imbogatire a minereurilor de la Krivoi Rog din Ucraina, dupa cum ne-au declarat surse guvernamentale. De cind Kucima nu mai e presedinte in Ucraina, sint semnale clare ca Krivoi Rog va fi finalizat. LNM ne-a anuntat ca este de acord sa participe la finalizarea lui si negociaza acum cu ucrainenii cumpararea combinatului in starea in care este acum, urmind sa il termine, au spus sursele noastre.

Intentia indienilor de la LNM inseamna, pentru noi, primul pas in recuperarea datoriei pe care Ucraina o are catre Romania, in valoare de 800 de milioane de dolari.

Cum s-au blocat banii

In anii 80 s-a pus baza combinatului de imbogatire a minereurilor acide cu continut de fier de la Krivoi Rog, in Ucraina. In acest megaproiect au fost implicate mai multe tari din fostul bloc comunist si urma sa devina cea mai mare investitie romaneasca in strainatate. Tara noastra a fost unul dintre cei mai importanti participanti - companiile romanesti au livrat echipamente si au facut lucrari de infrastructura in valoare de circa 800 de milioane de dolari. Procentual, asta inseamna mai mult de un sfert din ce este acum la Krivoi Rog. Companiile romanesti de constructii au ridicat practic un oras. Partea ucraineana nu a platit insa nimic, pentru ca a existat o conventie, semnata la Moscova in 1986, prin care contravaloarea lucrarilor se facea in natura. Adica in pelete de minereu care trebuiau sa ajunga la Combinatul Siderurgic de la Galati, care urma sa le foloseasca pentru a produce otel. Asta dupa ce combinatul din Ucraina incepea sa produca. Dupa 1990 insa, lucrarile la Krivoi Rog au fost sistate. Citiva ani s-a spus in repetate rinduri ca ele vor reincepe. Nu s-a intimplat asa, iar Romania n-a recuperat nimic din sumele investite in combinatul ucrainean.

Sistemul de recuperare

Acum trei ani, combinatul Sidex, prin care statul roman urma sa-si recupereze in natura datoria de la statul ucrainean, a fost cumparat de grupul LNM. In contractul de privatizare s-a specificat ca LNM va ajuta statul roman sa-si recupereze datoria de la Krivoi Rog. Ulterior, s-a dat chiar o lege prin care LNM a fost mandatat de stat in recuperarea datoriei.

Sistemul de recuperare inseamna de fapt un transfer de creanta. Compania lui Mittal va cumpara combinatul ucrainean si, dupa ce il va termina, va produce pelete de minereu pentru Sidex, societate pe care tot LNM o detine. Grupul indian va plati contravaloarea peletelor statului roman si astfel datoria Ucrainei fata de noi se va stinge. Chiar daca sursele noastre spun ca LNM isi va respecta obligatiile si va restitui sumele nu este obligatoriu ca indienii sa ne dea inapoi toate cele 800 de milioane. Experienta a aratat ca o creanta preluata nu se recupereaza aproape niciodata in totalitate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri